HET INHEEMSE DORP COEROENI IN HET DISTRICT SIPALIWINI HEEFT NU OOK HAAR EIGEN SCHOOLGEBOUW.

Op woensdag 18 januari werd de pre-opening van de school verricht in een feestelijke bijeenkomst in het dorp Coeroeni. Minister Levens gaf in een videoboodschap aan dat dit ook voor haar een feestelijke dag was. “Nu zullen de kinderen hier voor het eerst in hun eigen dorp naar school gaan.

Als minister weet ik hoe belangrijk het is dat vooral jonge kinderen bij hun woonomgeving, en dichtbij hun ouders, zijn. Daarom is deze school gebouwd.”

De onthulling van het naambord vond plaats door Granman Jimmy Toeroemang en Dean Gorré als FOREST93 ambassador. Gorré heeft veel inspanningen verricht om de financien bij elkaar te krijgen om de bouw op gang te houden, en heeft het project in beide dorpen zelf op de voet gevolgd. “Ik ben zo vereerd dat ik hier onderdeel van mocht zijn. Niet alleen gaan jullie nu naar school kunnen gaan om te leren rekenen en schrijven.

Ik hoop dat scholing jullie in staat zal stellen om ons (in de stad) te leren wat jullie allang weten, namelijk waarom we zuinig moeten zijn op het bos.”

In navolging van de opening van de school in het nabijgelegen dorp Amatopo in augustus vorig jaar, is nu ook de tweede school klaar. De Stichting Groene Groei Suriname (GGS) partnerde met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om deze twee scholen in het Zuid-Westen van Suriname te bouwen. Kapitein Akuupashi Toehanpe zei ontzettend dankbaar te zijn dat er na ruim 20 jaar kinderen in zijn dorp naar school kunnen gaan en zichzelf kunnen opbouwen. Gwendolyn Smith, voorzitter van Stichting Groene Groei Suriname, memoreerde dat de kapiteins van beide dorpen vastberaden waren om scholing te brengen naar hun dorpen. Zij bedankte de Tareno gemeenschap voor hun inzet gedurende de bouw.

De Tareno gemeenschap was bij de opening vertegenwoordigd door Granman Toeroemang plus delegatie uit Kwamalasamutu, als ook de kapiteins uit Amatopo. Het Ministerie van Onderwijs was vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van Olten van Genderen, ook het bestuur van de Stichting Groene Groei Suriname was op locatie aanwezig.

Door bijdrages van kinderen van de Nassy Brouwer school en basisschool Stap Vooruit alsook individuele bijdrages kon elk kind voorzien worden van een gevulde schooltas met uniform. Dean Gorré maakte tevens van de gelegenheid gebruik om het lokale voetbalteam te voorzien van een volledig nieuw voetbaltenue, verkregen van eredivisie voetbalclub SC Heerenveen in Nederland om ook de sport te helpen bevorderen.

In Coeroeni zal per eind april 2023 een leerkracht gestationeerd worden die 29 leerlingen tussen 5 en 15 jaar zal begeleiden bij hun eerste lessen in de schoolbanken. Een lokale kracht is aangetrokken als ontwikkelingswerker om te helpen met de vertaling van de Trio-taal naar het Nederlands, en terug.

Net als in Amatopo werd de school veelal met lokale materialen gebouwd, als ook werd met de lokale bevolking, zowel heren als dames, samengewerkt. Het project van de bouw van deze twee scholen is een succesvol model voor partnerschap gebleken tussen bewoners, organisatie en ministerie.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box