HOOGGERECHTSHOF VERBIEDT VERPLICHTE VACCINATIE BIJ AMERIKAANSE BEDRIJVEN

Bron: Associated Press

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een stokje gestoken voor de plannen van de regering van president Joe Biden om werknemers bij grote bedrijven te verplichten zich te vaccineren of regelmatig testen op Covid-19 en een masker te dragen op de werkvloer.

Wel staat de rechtbank de regering toe om door te gaan met een vaccinatieverplichting voor de meeste gezondheidswerkers in de Verenigde Staten. Het oordeel van de hoogste rechters kwam donderdag, temidden van een piek in de coronagevallen, grotendeels veroorzaakt door de omicron-variant.

De uitspraak is een fikse tegenvaller voor Biden. Volgens de Occupational Safety and Health Administration (OSHA) zouden de nieuwe regels de komende zes maanden zeker 6.500 levens redden en kunnen ook 250.000 ziekenhuisopnames worden voorkomen. Maar de conservatieve meerderheid van de rechtbank concludeerde dat de regering haar gezag overschrijdt door te proberen de vaccin- en testregels dwingend op te leggen aan bedrijven. Daar heeft zij de bevoegdheid niet toe.

President Biden zei dat hij “teleurgesteld was dat het Hooggerechtshof ervoor heeft gekozen om de volgens hem levensreddende vereisten van gezond verstand voor werknemers bij grote bedrijven, die zowel op wetenschap als op de wet zijn gebaseerd, te blokkeren.” Biden riep bedrijven op om hun eigen vaccinatie-eisen op te stellen en merkte op dat eenderde van de Fortune 100-bedrijven dit al heeft gedaan.

De nieuwe regels waren aangevochten door de Republikeinen geleide staten. Bovendien vonden bedrijfsgroepen de OSHA-noodverordening te duur en zouden ze er waarschijnlijk toe leiden dat werknemers hun baan opzeggen op een moment dat het al moeilijk is om nieuwe werknemers te vinden.

De National Retail Federation, de grootste detailhandelsgroep van het land, noemde de beslissing van het Hooggerechtshof “een belangrijke overwinning voor werkgevers.”

Het Hooggerechtshof staat wel toe dat vrijwel alle gezondheidswerkers in het land verplicht worden zich te laten vaccineren. Het gaat om 10,4 miljoen werknemers in 76.000 zorginstellingen en  bij thuiszorgverleners. Er gelden daarbij wel enkele medische en religieuze uitzonderingen. Biden zei dat die beslissing van de rechtbank “levens zal redden”. Enkele conservatieve rechters stemden overigens tegen, omdat zij het niet eens zijn dat “gezondheidswerkers of hun werkgevers worden gedwongen een medische procedure te ondergaan die ze niet willen en niet ongedaan kunnen maken”.

Meer dan 208 miljoen Amerikanen, 62,7% van de bevolking, zijn tot nu toe volledig gevaccineerd. Daarvan heeft een derde inmiddels boostershots, zegt de federale Centers for Disease Control and Prevention. Ruim 64 miljoen mensen zijn tot nu toe besmet geraakt, in totaal zijn zo’n 861.000 Amerikanen aan het virus overleden. Daarmee is het land koploper in de wereld.

CORONA UPDATE|USA