HUIS ELISABETH SAMSON WORDT MUSEUM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het ongeveer 277 jaar oude staatsgebouw aan de Wagenwegstraat 22, dat voorheen fungeerde als het Ministerie van Arbeid, wordt een museum.

De regering gaat akkoord met het bod van Euro 500.000 dat op tafel is gelegd door de stichting van historicus en schrijfster Cynthia Mc Leod. De auteur wil het pand in de originele staat laten herstellen, en daarna toegankelijk maken voor het publiek.

Die zal dan van heel dichtbij kunnen ervaren hoe de eerste zwarte vrouwelijke miljonair op het Westelijk Halfrond bijna 300 jaar geleden leefde.

Het besluit tot verkoop werd op 28 juni 2019 in de Raad van Minister (RvM) genomen. Het wachten is op de ministers van Regionale Ontwikkeling (RO) en Grond en Bosbeheer (RGB), die het koopcontract moeten opstellen. Mc Leod ziet graag dat de formaliteiten gauw afgerond zijn zodat overgegaan kan worden tot herstel van het pand. Het geld ligt reeds klaar om de aankoop te doen.

Op papier wordt de Stichting Elisabeth Samson’s Huis de nieuwe eigenaar van het historische pand. De schenking voor de aankoop komt van de Postcode Loterij in Nederland. De restauratiekosten zijn geraamd op een bedrag van Euro 600.000. Die middelen heeft de stichting nog niet in kas, maar zal alvast beginnen met het veiligstellen van het pand. Nadien volgt het inzamelen van donaties. Mc Leod doet een beroep op de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven, om een bijdrage te leveren aan het opstarten en finaliseren van dit monumentaal project.

Elisabeth Samson was de eerste donker getinte vrouw in heel Amerika die goed geletterd was en door te ondernemen, investeren en als beleggingsadviseur te werken een groot vermogen opbouwde. Zij bezat enkele panden in de binnenstad en een aantal plantages. “Daarom denk ik dat we haar herinnering in leven moeten houden”, zegt Mc Cleod.

UNITEDNEWS