IMF ZIET SNELLER HERSTEL WERELDECONOMIE, MAAR WAARSCHUWT VOOR TOENEMENDE ONGELIJKHEID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is optimistischer over de wereldeconomie dan zes maanden geleden. Maar hoofdeconome Gina Gopinath verwacht dat het herstel sterk zal verschillen per regio en vreest ook voor toenemende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen in eenzelfde land.

Volgens het IMF is de wereldeconomie in 2020 met 3,3 procent gekrompen, terwijl in oktober nog voor een terugval met 4,4 procent gevreesd werd, en zal ze dit jaar met 6 procent groeien, wat sterker is dan verwacht. Dat staat in zijn halfjaarlijks economisch rapport.

Dat de krimp kleiner is dan eerst gedacht, is volgens het Muntfonds toe te schrijven aan de nieuwe aangepaste manier van werken in veel landen, die de schade voor de economie heeft kunnen beperken. Voor de opwaartse bijstellingen voor 2021, en ook 2022, baseert het IMF zich onder meer op de bijkomende steunpakketten die de overheden lanceerden, zoals de stimulusplannen van de Amerikaanse president Joe Biden, en het verwachte herstel op basis van de massale vaccineringscampagnes.

Herstel niet overal synchroon
Maar ondanks de verbeterde vooruitzichten is er ook reden tot bezorgdheid. Er is immers grote divergentie tussen de landen. China is al in 2020 hersteld van de coronaklap en de Verenigde Staten zullen dat wellicht dit jaar al doen. Veel andere economieën, zullen wellicht moeten wachten tot 2022. En in de armste landen met de laagste vaccinatiecapaciteit kan het herstel mogelijk pas in 2023 zichtbaar zijn.

‘De verschillen komen echter niet alleen voortussen landen maar ook daarbinnen’, zegt het IMF. ‘De inkomensongelijkheid binnen een land zal waarschijnlijk toenemen.’ Vooral jongeren, vrouwen en mensen met lagere vaardigheden riskeren uit de boot te vallen, klinkt het.