INDIA INTRODUCEERT STRIKTE NIEUWE REGELS VOOR SOCIALE-MEDIABEDRIJVEN INZAKE HUN ‘DUBBELE STANDAARDEN’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

India introduceert strikte nieuwe regels voor sociale-mediabedrijven in strijd om  hun ‘dubbele standaarden’

De Indiase regering kondigde nieuwe regels aan voor socialemediagiganten, die over drie maanden van kracht zullen worden, als onderdeel van haar campagne tegen de “dubbele standaarden” van deze bedrijven.

De nieuwe maatregelen zullen gevolgen hebben voor sociale mediabedrijven, streamingdiensten en online nieuwssites, waardoor ze binnen 24 uur na het indienen van een klacht inhoud moeten verwijderen.

Bedrijven zullen ook wettelijk verplicht zijn om informatie te verstrekken aan het Indiase rechtssysteem of de regering van het land waarin de oorsprong van tweets wordt uiteengezet die als ‘ondeugend’ worden beschouwd als daarom wordt gevraagd.

De wetgeving werd naar voren gebracht door de regering na het geweld van vorige maand in het Rode Fort in New Delhi, toen boeren protesteerden tegen landbouwhervormingen in het land. Terwijl Twitter aanvankelijk gehoor gaf aan verzoeken van de overheid om gebruikers en tweets te verwijderen waarin de demonstraties werden genoemd, gingen ze later terug en herstelden de accounts.

Deze omkering leidde tot veroordeling door de minister van informatietechnologie van het land, Ravi Shankar Prasad, die Twitter beschuldigde van ‘dubbele standaarden’ en de reactie van het bedrijf vergeleek met de inhoud van de aanval op het Capitool, twee weken voordat de Indiase politie en boeren met elkaar in botsing kwamen bij het Rode Fort in New Delhi.

Naast de veranderingen die ze in hun interne beleid zullen moeten aanbrengen, zullen socialemediabedrijven die in India actief zijn, nu een chief compliance officer en een klachtenfunctionaris moeten aanstellen die daar zullen zijn gevestigd om klachten in het land af te handelen.

Facebook en Twitter hebben nog niet gereageerd op de nieuwe wetgeving of aangegeven of ze bereid zullen zijn aan de eisen te voldoen.

WERELDNIEUWS