INHEEMSE DORPEN IN LOCKDOWN VANWEGE ‘SUPERSPREADER’

De inheemse dorpen Apoera, Washabo en Section zijn maandag voor 14 dagen afgegrendeld van de buitenwereld. Dit vanwege nonchalance van een persoon die geïnfecteerd is met het coronavirus. Hierdoor is er nu sprake van een lokale uitbraak.

“We hebben een situatie in Apoera, waarbij de afgelopen week geconstateerd is dat er een lichte stijging is van gevallen en er sprake is van een lokale uitbraak”, bevestigd minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

De desbetreffende persoon heeft ongeveer 14 anderen besmet.

Op lokaal niveau voldoet de persoon aan de eisen van wat wetenschappers noemen: een superspreader.

Uit voorzorg zijn ook de dorpen Washabo en Section afgesloten, aangezien er een behoorlijk personenverkeer is tussen de 3 dorpen. Niemand zal gedurende deze periode het gebied noch mogen betreden noch verlaten zonder toestemming. Dit mag alleen voor medische doeleinden. De overheid neemt de distributie van medicamenten en voeding voor haar rekening.

Er is een missie naar de dorpen gestuurd om plaatselijk quarantaineplekken in orde te maken voor coronapatiënten en potentiele besmette personen. De meeste positief geteste personen zijn reeds ondergebracht op een locatie. Een aantal is in quarantaine in het Staatslogeergebouw in Nieuw Nickerie. “Ook is besloten dat met de lokale autoriteiten aan de overzijde, namelijk Guyana, bekeken wordt om de situatie aldaar ook gesloten te houden”, aldus Ramadhin.

Gedurende de 14 dagen durende lockdown van de 3 dorpen zal de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Tot en me maandag kon nog niet bevestigd worden dat vanuit Apoera besmetting heeft plaatsgevonden naar de overige 2 dorpen. De autoriteiten nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box