INSTELLING ELECTION AUTHORITY BELANGRIJK VOOR OKB

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

“Ik vind dat de discussie over de Election Authority direct na 25 mei kan starten, en je hebt hem in 2025 op tijd gereed.”

Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) over het verder professionaliseren van het verkiezingsgebeuren in Suriname. Er is vooralsnog geen reden om te twijfelen aan de eerlijkheid van de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen die in Suriname worden gehouden, maar dit zou geen reden moeten zijn om ontspannen achterover te gaan zitten en zich geen zorgen te maken. Met betrekking tot verbetering van de professionaliteit is er nog heel wat te doen.

Als het gaat om verkiezingsfraude kan volgens de OKB-voorzitter gesteld worden dat het systeem in Suriname waterdicht is, maar qua organisatie schijnt het nog niet echt te lukken.

“Laat het in Godsnaam professioneel gebeuren”, zegt van Dijk-Silos.

Uit het verslag van het OKB is te halen dat sommige personen op de diverse stembureaus zelfs het turven niet machtig waren. Dit kwam als een shock aan bij het OKB en een duidelijke indicatie hoe zorgwekkend het gesteld is op het veld.

Het stemt de OKB-voorzitter wel goed dat de aanbevelingen die zij heeft uitgegeven worden opgevolgd. Eén van de adviezen is dat van alle politieke partijen er slechts één persoon afgevaardigd mag worden naar een stembureau.

“Nu gaan we een stapje verder hoop ik, maar dan wil ik de accreditatie hebben. Dan hebben we echte getuigen van de verkiezingen”, zegt zij over de wens om een Election Authority in het leven te roepen als toezichthouder.

UNITEDNEWS