‘KANKANTRIE’ OLIEBRON KAN IN EEN KLAP ECONOMISCHE SITUATIE SURINAME VERANDEREN.

‘KANKANTRIE’ Oliebron in staatsolie nearshore project kan in een klap financieel economische situatie Suriname veranderen.

Bij staatsolie maatschappij en de staat als enige aandeelhouder heerst er een ‘exited’ sfeer, zoals dat wordt uitgedrukt door staatsolie directeur Rudolf Elias. Wanneer met succes de komende weken het Nearshore project wordt afgerond kan dat in een klap de financieel economische situatie van Suriname in een behoorlijk positieve zin veranderen. Naast het grote offshore project dat verder in zee ligt en waar al enkele jaren gehoopt wordt op het vinden van olie, blijkt dit ‘nearshore project’, een veelbelovende investering te zullen gaan worden. In dit project zijn aanvankelijk 9 boorputten aangelegd waarvan nu nog 6 boorputten in exploitatie zijn on naar olie te zoeken. Een zevende put zal in de toekomst nog worden aangeboord. Binnen deze 7 putten is er volgens Exploration & development Asset manager Rekha Bissumbhar een put, genaamd ‘Kankantrie’, met een geschatte hoeveelheid olie van 800 miljoen barrels.

“We beginnen het steeds beter te begrijpen en dichterbij te komen”, zegt de exploratie manager, doelende op de exploratie activiteiten. Al over drie weken, wanneer de booractiviteiten in exploratie zijn afgerond, moet het voor Staatsolie en Suriname duidelijk worden, als inderdaad de éxcited stemming waarover Elias en zijn managers het gisteren op een persconferentie hebben gehad, zal resulteren in klinkende miljoenen dollars winst voor de maatschappij en de staatskas.

In april van het vorig jaar is in een eerste fase dit offshoreproject verder ontwikkeld in het ‘nearshore boorprogramma’ en zijn met beschikbare data op zak gesprekken begonnen met potentiële partners. Wij hebben onze strategie om samen met anderen in zee te gaan aangepast en besloten alleen verder te gaan in dit boorprogramma, zodat we betere deals kunnen sluiten en de risico’s omlaag hebben gebracht, terwijl er betere zekerheden zijn geschapen, zegt Bissumbhar. De kans op succes om daadwerkelijk olie te vinden ligt tussen de 10 % en 27 %. Het verwachte volume van deze olievelden lift tussen 70 en 800 en meer miljoen barrels.

In weer een ander gebied dat het Shallow offshore gebied wordt genoemd, zijn analyses gedaan wat daar de potenties zijn. Dit gebied blijkt volgens Bissumbhar nog interessanter te zijn dan het Nearshore gebied. Voor het ‘Deep offshore gebied zijn er ook nog hoge verwachtingen.

Het offshore gebied van Suriname maakt ook deel uit van de Suriname-Guyana Basin,  waarwaar Guyana nu al 14 in putten olie heeft gevonden. Het totale offshore  gebied van Suriname bevat. Het offshore gebied van Suriname ziet er als volgt uit.

  1. Het Nearshore gebied ( waterdiepte tot 30m) en is aangrenzend aan de kust. Daar doet Staatsolie nu aan de exploratie boringen.
  2. Het Shallow Offshore gebied ( waterdiepte 30-60m). Daar is de maatschappij bezig de potentiele gebieden in kaart te brengen.
  3. Het Deep Offshore gebied, waar de internationale oliebedrijven de exploratie (zoeken naar olie) doen.

In september dit jaar zal de multinational ‘Apache in blok 58, dat dicht bij de grens met Guyana ligt een boring doen.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box