‘KIM JONG-UN GEWOND NA RAKETLANCERING’

Kim Jong-un bij een rakettest in 2019. Beeld © AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is al een tijdje spoorloos en het hoe en waarom is in nevelen gehuld. De Zuid-Koreaanse krant Dong-a Ilbo houdt rekening met de mogelijkheid dat Kim gewond is geraakt bij een raketlancering op 14 april.

De krant baseert zich op Lee Jeong Ho, die vanuit Noord-Korea naar de Verenigde Staten vluchtte. Volgens hem is Kim nog bij de raketproeven geweest, omdat hij daar als leider bij móét zijn. Lee werkte in het verleden voor een onderdeel van de Noord-Koreaans overheid dat zich bezighield met de financiering van speciale projecten van de familie Kim.

Miniatuurvoorbeeld

Er zijn geen beelden vrijgegeven van de test op 14 april, wat er volgens Lee op wijst dat Kim ‘ziek is geworden’ kort na de raketlancering, omdat de Noord-Koreaanse leider toestemming moet geven tot het vrijgeven van die beelden. Na 14 april is er ook niks meer van Kim vernomen. Lee houdt rekening met een brand of vallend puin. 

Hersendood

De afwezigheid van Kim is al dagen voer voor de wildste theorieën. Dat de leider hersendood zou zijn of een operatie aan zijn hart heeft ondergaan, wijst Lee van de hand. Kim heeft namelijk een vast team van artsen wat hem bijstaat en die zouden niet in in het gebied rond de berg Myohyang zijn, waar de test zou hebben plaatsgevonden. “Zijn artsen werken allemaal in het Bonghwa-ziekenhuis in Pyongyang”, zegt Lee.

BRON|WERELDNIEUWS

 

 

Facebook Comments Box