KLACHTEN OVER ADVOCATEN BLIJVEN BINNENSTROMEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto| Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie

Met de beëdiging en toelating van nog eens vijf leden tot de Orde van Advocaten telt Suriname nu 219 advocaten.

Een relatief groot aantal op een samenleving van nog geen 600.000 personen. Het voordeel hiervan is dat er voldoende keuzemogelijkheden zijn voor rechtzoekenden. Er stromen echter ook steeds meer klachten binnen van advocaten die hun werk niet naar behoren zouden doen. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, is niet te spreken hierover, omdat hij steeds weer aan de bel moet trekken.

Hij zegt er steeds de nadruk op te leggen dat er ethische codes zijn voor het advocatenberoep, maar dat niet iedereen zich daaraan houdt. “Ik praat al jarenlang bij de beëdiging van advocaten hierover, maar als we de praktijk ervan bezien en de klachten die binnenkomen, dan vraag ik me af of het de ene oor in en het andere weer uit gaat”, zegt de Hofpresident.

Cliënten voelen zich vaak beetgenomen door advocaten die hun zaak onvoldoende hebben bepleit, en zich eerder richten op de vergoeding van hun diensten dan het opkomen voor de belangen van de mensen die bij hen aankloppen voor hulp.

Rasoelbaks roept op tot sociale controle onder de advocaten om oneigenlijke praktijken te helpen voorkomen. “Het kan verkeren dat uzelf de ontwikkelen richting helpt geven door juridische spitsvondigheden in rechten voor te leggen ter beoordeling aan de rechters.”

Niet alleen bij de advocatuur, maar ook onder notarissen zijn er individuen die er met de pet naar gooien. Tegen een van hen heeft het tuchtcollege intussen maatregelen getroffen en zijn nog een aantal notarissen in onderzoek.

UNITEDNEWS