KPP ENERGY & WASTE SOLUTIONS ONTWIKKELT AFVALVERGASFABRIEK IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

KPP Energy & Waste Solutions heeft de opdracht voor de bouw van een afvalvergasser in Suriname binnengehaald, door in te tekenen op een internationale aanbesteding.

Directeur Peter Fransz legt uit hoe de fabriek in zijn werk gaat: droog afval dat brandbaar is, wordt onder hoge temperatuur vergast. Dat kan huishoudelijk afval zijn, maar ook ziekenhuisafval.

Er zit geen schoorsteen op de fabriek en daarom is er ook geen schadelijke uitstoot. Het gas dat ontstaat, kan gebruikt worden voor het opwekken van schone energie. De CO2 wordt opgevangen en onder andere gebruikt voor het maken van frisdrank. De overgebleven slakken gaan naar de wegenbouw.

In Nederland bestaat nog niet zo afvalvergassingsfabriek. ontwikkelt afvalvergasfabriek in Suriname, gevestigd in Leeuwarden, is wel bezig met een locatie in Emmen. Daarnaast wil het bedrijf ook een biogascentrale voor nat afval opzetten in Suriname.

De bouw van de afvalvergasser in Suriname begint in augustus 2020. Het werk wordt uitgevoerd door plaatselijke bouwondernemers. Medewerkers van het Leeuwarder bedrijf moeten zelf ook bij de bouw aanwezig zijn. Naar alle waarschijnlijkheid komt in Brazilië ook zo’n afvalvergasser en in Sierra Leone is ook al belangstelling getoond.

BRON|ONDERNEMEN