KRACHTMETING IN DE RUIMTE: ‘SUPERMACHT’ INDIA LAAT ZICH NIET WEERHOUDEN DOOR AFGEBLAZEN MAANMISSIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

India heeft maandag op het laatste moment een maanmissie afgeblazen. Maar het land is niet van plan zich door de tegenvaller te laten weerhouden een ‘ruimtesupermacht’ te worden. Het bereidt zich zelfs grondig voor op toekomstige oorlogvoering in de ruimte – met China. Experts vrezen een nieuwe fase in de space race.

De verwachtingen waren hooggespannen, maar zijn niet waargemaakt. 56 minuten voor de lancering is de ruimtereis van Chandrayaan-2 vanwege een technisch mankement geannuleerd. Het Indiase ruimteagentschap kondigt binnenkort een nieuwe lanceringsdatum aan, liet een woordvoerder weten. Als die slaagt, is India het eerste land dat een ruimtevoertuig een zachte landing laat maken op de zuidpool van de maan. Het wil daar onder andere onderzoek doen naar de aanwezigheid van water.

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat het de Indiase premier Modi menens is met zijn ruimtevaartprogramma. Hij wil het vierde land zijn dat een zachte landing op de maan maakt. Maar daar blijft het niet bij. Aankondigingen over nieuwe plannen buitelden in korte tijd over elkaar heen. In 2022 wil het land zijn eerste astronauten de ruimte in sturen. Vijf jaar later moet de oprichting van een Indiaas ruimtestation een feit zijn.

‘Ruimtesupermacht’ 

Dat is opmerkelijk voor een land dat sinds de jaren zeventig een bescheiden ruimtevaartprogramma draaide. Zeker aangezien India niet alleen op vreedzaam gebied stappen zet richting de ruimte, maar juist ook op militair gebied. Antisatellietwapens zijn ontwikkeld. In Bangalore is een militaire ruimteafdeling opgericht. De ontwikkeling van nieuwe ruimtewapens is ingezet. Voor eind juli staat er een oorlogssimulatie op het programma, die moet laten zien hoe een ruimteconflict er strategisch uit kan zien.

India wil een rol spelen op het wereldtoneel, dat is zeker. Prestige speelt ongetwijfeld een grote rol bij het uitbreiden van het ruimteprogramma, zoals het dat altijd heeft gedaan bij de grootmachten. Toch roepen de militaire stappen de dwingende vraag op: wat is Modi van plan?

Het omslagpunt kwam in maart dit jaar. Toen werd het voor de internationale politiek duidelijk dat de Indiase ruimteambities een nieuwe dimensie hebben gekregen. Plechtig verscheen de Indiase premier Narendra Modi op televisie. De landsvlag prijkte op de achtergrond. Missie ‘Shakti’ (Sanskriet voor ‘kracht’) was een succes, zei hij.

India had een eigen satelliet op een afstand van bijna driehonderd kilometer uit de ruimte geschoten. Tot dat moment waren alleen de Verenigde Staten, China en Rusland daartoe in staat. ‘India is nu een ruimtesupermacht’, aldus Modi. ‘Het programma is puur bedoeld voor de verdediging van het land.’

Toeschouwers van de afgelaste maanmissie. Beeld AFP 

BRON|WERELDNIEUWS