KREDIETVERZEKERING ALS ONDERDEEL VAN INDUSTRIËLE POLITIEK SURINAME | SEMINAR KOMENDE UNITED CARIBBEAN BUSINESS FAIR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Samuel Pengel is geboren in Suriname, woont al 20 jaar in Italië en werkt voor Atradius Crédito Y Cauciòn group. Hij is Country Manager Global Business Unit Italië, verantwoordelijk voor management van de in Italië gevestigde multinationale ondernemingen (inkomend en uitgaand).

Onder zijn management heeft Global Business Italië een leidende positie opgebouwd, is het in de loop van de jaren positief gegroeid en heeft het zijn onbetwiste marktleiderspositie in 2018 behouden. Binnen de Global Italië staat het in de top-10 van de locaties op volume en prestaties.

Atradius Crédito Y Cauciòn group verzekert kredieten, een instrument dat na de Eerste Wereldoorlog voor het eerst zijn intrede deed in de internationale verzekeringswereld. Landen zoals Engeland, Duitsland en Nederland waren financieel aan de grond en moesten opbouwen. Ze moesten ook het lokale bedrijfsleven interesseren om te ondernemen om zo de economie te laten groeien. De landen besloten organisaties op te zetten die kredieten verzekerden. Kredietverzekering houdt in dat als een bedrijf producten levert waarvoor om de een of andere reden niet betaald kan worden, de verzekering dan inkomt en het geld betaalt. Het bedrijf moet zich dan wel verzekeren voor die verschillende transacties. Het is een vorm van zekerheid die de Staat eerst gaf om de buitenlandse handel van ingezeten bedrijven te bevorderen en daarmee de economie een impuls te geven, een soort garantie.

Risicodekking

Kredietverzekering lijkt op veel fronten zeer functioneel en volgens Pengel zou de wereld er heel anders uitzien zonder deze extra ingebouwde risicodekking. Surinaamse bedrijven profiteren nu al van kredietverzekering: “Omdat de kredieten verzekerd zijn, krijgen bedrijven in Suriname bijvoorbeeld de gelegenheid om na drie maanden te kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen. Dat komt de cashflow van het bedrijf ten goede. Het bedrijf kan eerst verkopen en dan betalen.”

Pengel woont al 18 jaar in Italië. Hij is ook opiniemaker en wordt vaak gevraagd om als analist op te treden bij workshops en officiële gelegenheden. Hij analyseert dat Suriname het internationaal niet zo slecht doet, als het voor burgers in het land zelf aanvoelt. “Als je zegt het valt wel mee, dan voelt het niet zo. Maar de staatsschuld van Italië is bijvoorbeeld groter dan het bbp van het land. Bij Suriname is dat nog niet zo veel. Amerika heeft een nog grotere schuld en toch doet iedereen zaken met het land. Een schuld is niet erg als die maar terugbetaald kan worden en daar moet Suriname meer mogelijkheden voor zoeken.” Suriname zou Kredietverzekering kunnen introduceren als deel van haar industriepolitiek om opkomende bedrijven te faciliteren. Export is in deze fase van haar ontwikkeling van belang voor de diversificatie van de economie.

Buitenlandse bedrijven die zaken willen doen met lokale bedrijven kunnen gebruikmaken van kredietverzekering. Surinaamse bedrijven die bijvoorbeeld zaken willen doen met Guyanese bedrijven hebben die optie niet. Omdat zulke faciliteiten niet beschikbaar zijn in Suriname. Daar zou de overheid verandering in kunnen brengen door zo een kredietfaciliteit op te helpen zetten. Samuel Pengel heeft daar ervaring mee.

Samuel Pengel gaat tijdens de United Caribbean Business Fair presenteren hoe Kredietverzekering de Surinaamse industriële sector kan stimuleren. Hij zal zich daarbij toeleggen op de aspecten: 1.Handelsbevordering 2.Betalingsrisico’s 3. Risicotransfer.

Plaats: KKF | Seminar Room

Dag: Zaterdag
Tijdstip: 16.00u – 17.30u
Kosten: SRD 100 per persoon
Registratie: info@ondernemershuis.sr