LAAT JE KOELAPPARATEN OF AUTOAIRCO NIET ONDESKUNDIG REPAREREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto compilatie links: Cedric Nelom, directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS).

De koeltechnische branche, van bedrijven tot de zelfstandige koelmonteur, zal zich moeten laten herscholen voor het gebruik van nieuwe alternatieve milieuvriendelijke koelgassen, voor onder andere koelkasten en airco’s.

Deze nieuwe gassen die gefaseerd de oude koelgassen volledig zullen vervangen zijn de nieuwe gasproducten die internationaal zijn goedgekeurd omdat zij milieuvriendelijker zijn, de ozonlaag niet aantasten, voordeliger zijn in aanschaf en minder energie verbruiken. De alternatieve koelmiddelen hebben echter wel de eigenschap dat zij ‘flameable’ zijn, wat wil zeggen dat bij verkeerd gebruik, zoals bij technische reparaties van koelkasten en het her-vullen van koelapparaten zoals airco’s in de auto, er brand kan ontstaan. “Zonder kennis te hebben van de werking en het gebruik van deze gassen kunnen de schadelijke gevolgen voor zowel de sector, het milieu en ook voor de klant enorm zijn”, zegt Cedric Nelom, directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Naast omscholing van de technici, vooral de kleine of zelfstandige koelmonteurs, is bewustwording van de samenleving dringend vereist. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk het is dat een ongetrainde koelmonteur je koelkast kom repareren met een gasbrander in de hand of, dat je helemaal niet weet wat voor soort gas de koelmonteur in de airco van je auto heeft gevuld”, zegt de NIMOS-directeur.

De introductie van nieuwe alternatieve gassen is het resultaat van jarenlange internationale onderhandelingen en gesprekken om klimaatverandering tegen te gaan en de uitstoot van schadelijke gassen in het milieu die onder andere zorgen voor het aantasten van de Ozonlaag, drastisch te verminderen tot zelf volledig te verbannen. De Verenigde Naties hebben 16 september uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag. Ook bekend als Wereld Ozondag. De ‘Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag’ is een dag voor landen om jaarlijks nationaal activiteiten onder de aandacht te brengen, die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. Deze dag is gekozen omdat op 16 september 1987 het Montreal Protocol werd ondertekend. Het Montreal Protocol – voluit het ‘Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer’ – is een internationaal verdrag dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Er is voor de productie van schadelijke gassen als voor het toepassen van deze gassen een tijdpad opgesteld waaraan elk land uiteindelijk op haar eigen manier invulling moet geven.

Nelom vindt het belangrijk dat de koeltechnische branche direct betrokken is bij het gefaseerd proces. Het gaat niet slechts om vervanging van oude met nieuwe gasproducten. Er zijn veel meer technische aspecten. Het milieu instituut is daarom enkele jaren terug begonnen met bewustwording en trainingsproces voor de ‘Airconditionng Referigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS). De koeltechnici, Jerry van Ommeren, Vijay Jankipersad en Satish Sardjoe geven een technische presentatie over de oude en nieuwe gassen hoe die te herkennen, welke functies die hebben, over de samenstelling en procentuele dosis die nodig is in koelapparaten, hoe de vervanging van oude naar nieuwe productie moet plaatsvinden, welke technische apparaten daarvoor zijn en andere technische aspecten. De technici besteden vooral aandacht aan hoe de consument ervoor kan zorgen dat zij bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een koelkast of her-vullen van gas in de airco er op letten dat ergens op het apparaat er een vlammetje als teken op staat en de aanwijzing dat het gaat om Hydro carbon gas dat milieuvriendelijk is en geen schade toebrengt aan de ozonlaag. De ARVAS-leden benadrukken dat hun bezorgdheid over het niet hebben van kennis bij het repareren niets te maken heeft met het willen beschermen van koeltechnische bedrijven in de branche. “We willen juist dat een ieder meedoet, als je nou een bedrijf hebt of zelfstandig opereert, je zal je moeten laten omscholen. Het kan alleen maar voordelen hebben voor de sector zegt van Ommeren. Het NIMOS zal over de soorten gassen in het proces ervoor zorgen dat ook de burger enige kennis heeft van de soorten gassen die voortaan als alternatieve milieuvriendelijke producten gebruikt gaan worden.

UNITEDNEWS