LEIDER HONGKONG: ‘AUTONOMIE ZAL NIET LIJDEN ONDER DOOR CHINA OPGELEGDE VEILIGHEIDSWET’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Update/video,,De autonomie van Hongkong zal niet lijden onder de nieuwe veiligheidswet’’, zegt Carrie Lam, leider van de stadstaat. Het Chinese parlement heeft de omstreden wet voor nationale veiligheid in Hongkong vandaag aangenomen, melden lokale media.

De nieuwe wet doet echter vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie. De internationale gemeenschap reageert kritisch en bezorgd op het Chinese besluit.

Zware protesten

Het parlement in Peking keurde unaniem de tekst van de wet goed, zo melden lokale media. De wet heeft tot doel om ‘separatisme, terrorisme, ondermijning en samenwerking met externe en buitenlandse krachten’ aan te pakken en voor stabiliteit te zorgen in Hongkong, waar vorig jaar zware protesten uitbraken tegen het centrale gezag. Dat gebeurde na een eerder wetsvoorstel waarmee uitlevering aan China mogelijk werd.

De vandaag goedgekeurde veiligheidswet, die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong. De bedoeling van de wet is een organisatie in de metropool op te zetten die inlichtingen verzamelt en die misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt. De wet treedt in werking zodra hij is gepubliceerd in Hongkong. De verwachting is dat dit snel gebeurt.

Feitelijk betekent de nieuwe wet het einde voor de onafhankelijke rechtsspraak en het zelfbestuur in Hongkong. De welvarende metropool en voormalige Britse kolonie behoort sinds 1997 tot China, maar had tot nog toe wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement.

Reactie VS

De internationale gemeenschap reageert kritisch en bezorgd op de goedkeuring van de veiligheidswet door het Chinese Volkscongres. Onder andere de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben al gereageerd op het nieuws over de wet, waarmee China volgens critici pro-democratische betogers in Hongkong wil muilkorven.

De Verenigde Staten namen gisteravond al maatregelen tegen het wetsbesluit van China. Zo werd om te beginnen de bijzondere status van Hongkong in de Amerikaanse wetgeving. geschrapt. Ook is de export van wapens en hightechgoederen naar China en Hongkong stilgelegd. ,,De VS is genoodzaakt deze stap te nemen om de nationale veiligheid van Amerika te beschermen’’, sprak buitenlandminister Mike Pompeo.

,,We kunnen niet langer een onderscheid maken tussen de uitvoer van dit materiaal naar Hongkong of China’’, aldus Pompeo. De VS zal verder ‘stappen nemen om dezelfde restricties rond defensie en technologie op te leggen aan Hongkong als die gelden voor China’. Veel technologiebedrijven zullen daar de dupe van worden. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vandaag tegenmaatregelen aan.

‘Ernstige stap’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo © AFP

De Europese Raad ‘betreurt de beslissing’ van Peking, zegt EU-president Charles Michel. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei dat Europa zich met ‘internationale partners’ beraadt op eventuele stappen. China heeft met de veiligheidswet een ‘ernstige stap’ genomen, liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vandaag weten. ,,Wij zijn erg bezorgd over de berichten dat Peking de nationale veiligheidswet heeft goedgekeurd.” 

Japan noemt het ‘spijtig’ dat de veiligheidswet is goedgekeurd. Volgens Japan ondermijnt het besluit van het Chinese Volkscongres de geloofwaardigheid van het principe van ‘één land, twee systemen’ dat op Hongkong van toepassing is. Een regeringswoordvoerder zegt dat Japan met de VS en China in contact blijft. Een stabiele verhouding tussen die twee grootmachten is volgens hem cruciaal voor de veiligheid in Oost-Azië en de wereld.

WERELDNIEUWS