LENING VOOR BETALING SALARISSEN BACOVENBEDRIJF FAI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De vakbond (Wofai) bij bacovenbedrijf FAI in Saramacca, heeft samen met vakcentrale Osav en landbouwminister Rabin Parmessar een lening kunnen realiseren om lonen van de werknemers over januari te kunnen uitbetalen.

Dinsdag hebben voornoemde partijen zich samen met andere instanties gebogen over onder andere de salarisperikelen bij het bacovenbedrijf. Afgesproken is dat de lonen vandaag worden uitbetaald.

In een persbericht stelt Wofai, dat zij ervoor heeft gezorgd dat ook de bacovenarbeiders in Nickerie kunnen worden uitbetaald. Zij ontvangen het loon een dag later, donderdag. De vakbond stelt, dat “het gaat om geleende gelden die terug betaald zullen moeten worden en dat zij daarvoor garant heeft gestaan en ervoor zal zorgen, dat deze gelden terug betaald worden”. Met deze stap die Wofai genomen heeft wil de organisatie aantonen dat haar leden en de rest van de werknemers met hun gezinnen nooit in de steek gelaten zullen worden.

Voorts doet het bestuur een dringend beroep op alle werknemers van FAI, om zich meer dan ooit in te zetten om de geleende gelden terug te kunnen betalen met de inkomsten van het bedrijf. Ook wordt de verwachting uitgesproken dat zaken voor eind februari al op rails zullen zijn, zodat het loon van februari gegarandeerd is. Minister Parmessar deelde het parlement gisteren mee dat met de oplossing die nu is gevonden de regering het sociaal contract met de samenleving heeft gesloten nakomt.

Voor de Staat, die met 10 procent deelneemt in de aandelen van FAI, staat de mens centraal en mag het volk niet de dupe worden van mismanagement bij de onderneming, merkte Parmessar op.

 Tijdens zijn betoog heeft de bewindsman de ondersteuning van het parlement gekregen om te handelen in landsbelang en daarnaast te kiezen voor een structurele oplossing. Hij informeerde het College ook omtrent de uitbetaling van de salarissen. Het ministerie zal er alles aan doen en waar mogelijk om vooral de komende productie nog te redden, heeft de bewindsman laten weten in De Nationale Assemblee.

UNITEDNEWS