MACHINALE CASSAVETEELT VOOR HOGERE PRODUCTIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De cassaveteelt in Suriname kan naar een veel hoger niveau getild worden met de introductie van speciaal daarvoor ontworpen machines.

Het systeem, dat door het Braziliaans Bedrijf Planti Center op de Surinaamse markt gebracht wordt, is in staat om binnen een werkdag zeker 6 hectare grond te bewerken en te beplanten. Handmatig zal dit enkele weken in beslag nemen.

Planti Center hield de afgelopen week een demonstratie voor de Farmer Field School te Lelydorp. Vinícius Dalla Rosa, Managing Director van het Braziliaans bedrijf ziet, met een goede toepassing van zijn landbouwsysteem, Suriname uitgroeien tot een industriële cassaveproducent. “Deze machine zal vooral kleine boeren ten goede komen. Het zal zowel hun inkomen als hun productie verbeteren. Ze zullen een standaardisatie hebben als het gaat om de afstand tussen de planten en de hoeveelheid mest die gebruikt wordt tijdens het planten”, zegt de bedrijfsleider van Planti Center.

De vrouwenorganisatie Wi Uma fu Sranan ziet brood in de introductie van de machinale cassaveteelt. Des te meer omdat de machines ook door vrouwen bediend kunnen worden. Het besturen van tractoren zijn anno 2019 geen onbevoegd terrein voor vrouwen. Met wat training in het gebruik van de machine, die achteraan de tractor wordt bevestigd, is het werk gauw gepiept. “En als ik mag praten over datgene dat de vrouwen doen, dan denk ik dat het een grote aanwinst is voor ons om dit te mogen aanschouwen en te leren hoe dat te doen”, zegt Tania Lieuw A Soe, voorzitter van Wi Uma Fu Sranan die zich bezig houdt met vrouwelijk ondernemerschap in Suriname.

UNITEDNEWS