MACRON WIL TIJDENS STAATSBEZOEK VS BEWIJZEN DAT FRANKRIJK WEER INTERNATIONAAL GROOT IS

Als eerste buitenlandse leider sinds het aantreden van president Trump arriveert de Franse president Emmanuel Macron vandaag voor een officieel staatsbezoek in de Verenigde Staten. Het driedaagse bezoek van Macron begint vanavond met een diner in Mount Vernon, het huis waar George Washington, de eerste Amerikaanse president, woonde.

Woensdag spreekt de Franse president beide kamers van het Congres toe, precies op de dag dat Charles de Gaulle in 1960 een rede voor het Amerikaanse Congres hield.

Anders dan de meeste andere Europese leiders is Macron erin geslaagd een goede relatie op te bouwen met Trump. Terwijl andere leiders de ongedurige Amerikaanse president op afstand houden, heeft de Franse president regelmatig contact met Trump, ook al verschillen de twee op veel terreinen van mening.

Van meet af aan had Macron het idee dat het beter was de impulsieve Trump te paaien dan hem te isoleren. Daarbij speelde hij handig in op de voorliefde van de onroerendgoedmiljardair voor machtsvertoon. Bij hun eerste ontmoeting had Macron zich voorbereid op de overdreven krachtige handdruk waarmee Trump zijn tegenspelers graag overvalt: hij kneep even hard terug. Bij hun volgende ontmoeting maakte hij indruk op Trump met een uitgebreide militaire parade ter gelegenheid van 14 juli, de Franse nationale feestdag. Terug in Washington gaf Trump het Pentagon meteen de opdracht om ook zo’n parade te organiseren.

Troepen terugtrekken

Macron.
Macron.© ANP

Voor Macron is het bezoek een gelegenheid om te bewijzen dat Frankrijk onder zijn leiding weer een hoofdrol speelt op het internationale toneel. Frankrijk deed samen met Groot-Brittannië ook mee aan de aanval die de Verenigde Staten eerder deze maand lanceerden op Syrië na de gifgasaanval op het rebellenbolwerk Douma.

Maar het zal voor Macron nog moeilijk worden iets tastbaars mee te nemen uit Washington. De Franse president hoopt dat hij Trump kan overhalen zich te houden aan de deal die de VS en Europese landen hebben gesloten met Iran om het Iraanse nucleaire programma aan banden te leggen. Volgens Macron is de overeenkomst ‘niet perfect’, maar is er ‘geen plan B’.  ‘Wat heb je als betere optie? Ik zie het niet’, zei hij zondag tegenover Fox News.

Vooralsnog lijkt Trump aan te sturen op het hernieuwen van de economische sancties tegen Iran. Dat zou erop neerkomen dat de VS zich feitelijk terugtrekken uit het akkoord met Iran. Volgens Teheran zal dat het einde van het akkoord betekenen, ook al houden de Europese landen zich wel vast aan de gemaakte afspraken.

Macron wil Trump er ook van overtuigen dat het een verkeerde beslissing zou zijn de ongeveer tweeduizend Amerikaanse troepen die in Syrië opereren terug te trekken. Maar ook op dit punt is de uitkomst onzeker: Trump liet vorige week nog weten dat hij vastbesloten is de troepen weg te halen, al heeft hij nog geen tijdschema genoemd voor de terugtrekking. Trump wil dat andere landen troepen sturen om de taken van de Amerikanen over te nemen.

BRON|BUITENLAND

 

Facebook Comments Box