MADURO WIL ESSEQUIBO VAN GUYANA VEROVEREN / VS GEEFT STERK SIGNAAL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Venezolaanse president Nicolas is niet van plan om de Venezolaanse claim op de Essequibo te laten varen. Hij benadrukte zijn claim juist met het slaan van een decreet waarin het gebied, dat zeker driekwart van Guyana beslaat, beschouwd wordt als Venezolaans grondgebied. “Wij zullen de Essequibo veroveren”, liet hij zelfs via Twitter weten.

De Venezolaanse claim behelst ook de gigantische olierijkdommen voor de kust van Guyana. Het westerbuurland van Suriname is echter niet aan haar lot van de Venezolaanse agressie overgelaten. Zij mag rekenen op steun van buurland Brazilië. Jair Bolsonaro, president van de Zuid-Amerikaanse grootmacht, is geen fan van Maduro en zal hem zijn zin niet laten krijgen. Ook de Verenigde Staten van Amerika ziet Maduro liever vertrekken uit het machtscentrum in Venezuela.

Maandag is een sterk signaal gegeven met het bezoek van de Amerikaanse admiraal Craig Faller aan Guyana. Hij is de hoogste militaire vertegenwoordiger van de Amerikaanse marine voor dit deel van de wereld.

https://images04.military.com/sites/default/files/styles/full/public/2020-03/Craig-Faller-1800.jpg?itok=GHnvMY9f

Maduro voelt zich gesterkt na de parlementsverkiezingen in december vorig jaar te hebben gewonnen. Hiermee heeft hij greep op zowel de regering als de volksvertegenwoordiging in Venezuela. Zijn macht is nooit eerder zo groot geweest.

Naast het uitvaardigen van het decreet aangaande de Essequibo stuurde hij ook een brief naar Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarin hij vraagt dat de wereldorganisatie bemiddelt in het op gang brengen van een directe dialoogronde met Guyana over het grensgeschil. Dit als alternatieve oplossing voor het lopend proces bij het Internationaal Gerechtshof.

De Guyanese president Irfaan Ali is niet onder de indruk van de spierballentaal van Maduro. Hij ontbood de zaakgelastigde van Venezuela in Georgetown om het decreet te bespreken. Volgens Ali heeft Guyana zich steeds constructief opgesteld om tot een vreedzame oplossing te komen. Echter, Guyana zal onder geen beding een centimeter van de Essequibo afstaan aan de Venezolaanse buren.

UNITEDNEWS