MASTERCLASS: ‘DE STRIJD TEGEN CORRUPTIE’, DOOR CARL BREEVELD, BTH
Foto: Carl Breeveld BTh, Politicus en Theoloog
TABTO Group NV* organiseert voor de tweede keer ‘Het Nationaal Compliance Congres’ van 8 t/m 11 februari 2022 (NCC 2022). NCC2022 heeft als thema “Compliance Readiness”, waarbij inzicht wordt verschaft op diverse aandachtsgebieden voor de Publieke en Particuliere sector met als doel effectievere preventie, detectie, monitoring en beheersmaatregelen te implementeren ter bestrijding van o.a. money laundering en corruptie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit congres met de diverse stakeholders in de publieke- en private sector zal bijdragen
Corruptie kan catastrofale schade toebrengen aan de economische ontwikkeling en de bestrijding van georganiseerde misdaad. Corruptie en witwassen van geld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Corruptiedelicten, zoals omkoping of diefstal van overheidsmiddelen, worden doorgaans gepleegd met het oog op het verkrijgen van privéwinst. Het witwassen van geld is het proces van het verbergen van de herkomst van winsten die zijn gegenereerd uit illegale activiteiten.
De FATF-aanbevelingen zijn opgesteld om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden, maar wanneer zij doeltreffend worden toegepast, kunnen zij ook corruptie helpen bestrijden, door:
- De integriteit van de publieke sector te bevorderen
- De particuliere sector te beschermen
- Transparantie van het financiële stelsel te vergroten
- Het opsporen, onderzoeken en vervolgen van corruptie en witwassen van geld, en het terughalen van gestolen vermogensbestanddelen te vergemakkelijken
De Corruption Perceptions Index (CPI)
Suriname staat momenteel op de 87ste plaats van minst corrupte landen ter wereld. Vorig jaar stond Suriname op de 94ste plek. Dat is een verbetering van 7 stappen. De CPI rangschikt landen en gebieden op basis van de perceptie van corruptie in hun overheidssector. De score van een land of gebied geeft het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector aan op een schaal van 0 (zeer corrupt) tot 100 (zuiver).
De strijd tegen Corruptie
Suriname heeft in September 2017 de Anti-Corruptie wet aangenomen. Welke positieve ontwikkelingen heeft Suriname geboekt in haar strijd tegen corruptie, sinds de aanname van deze wet? Welke systemen zijn geimplementeerd om corruptie confidentieel te melden? In hoeverre is er sprake geweest van onderzoek, vervolging en veroordeling? Bij veroordeling van corrupte personen en entiteiten, wat is de status van het terugvorderen van bezittingen? Met welke uitdagingen worden bevoegde autoriteiten geconfronteerd in de strijd tegen corruptie? Wat zijn de aanbevelingen voor effectieve toepassing van de Anti-Corruptie wet? Hoe kunnen de wetshandhavingscapaciteiten worden vergroot? Dit alles en nog meer wordt belicht in de Masterclass getiteld ‘De strijd tegen Corruptie’, van Carl Breeveld, Politicus en Theoloog.
Carl Breeveld BTh, Politicus en Theoloog
Breeveld is van 2010 – 2020 lid geweest van de De Nationale Assemblée (DNA) namens de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), waar hij geruime jaren de voorzittersrol heeft vervuld. Hij wordt weleens ‘het geweten van het parlement’ genoemd, mede doordat hij hamert op de noodzaak van de strijd tegen corruptie[1]. Breeveld heeft in België theologie gestudeerd en staat bekend om zijn talent als predikant, ook is hij voorzitter geweest van de Surinaamse mannenorganisatie Man Mit’ Man.
Registratie
Wij nodigen u uit zich te registreren voor de Masterclasses via www.ncc2022.tabtogroup.com. Klik hier voor het programma.
Menselijke intelligentie blijft de sleutel tot versterking van de AML/CFT Compliance in ons land.
*TABTO Group NV (www.tabtogroup.com) biedt vanaf 2019 Compliance Services aan de Financiële en Niet-Financiële Dienstverleners (reeds aan banken, pensioenfondsen, cambio’s, geldovermakingskantoren, makelaars, goudopkoop en –exportbedrijven, accountants, advocaten, notarissen) en overige belanghebbende bedrijven om te voldoen aan de compliance-eisen met betrekking tot de wet- en regelgeving van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT)/Anti Money Laundering (AML) & Countering Financing Terrorism (CFT) en Wet Identificatieplicht Dienstverleners (WID).