MASTERCLASS: ‘OPPORTUNITIES AND CHALLENGES OF NEW TECHNOLOGIES FOR AML/CFT’, DOOR ING. ASHIQ NANHEKHAN CISM

FOTO: ING. ASHIQ NANHEKHAN CISM

TABTO Group NV* organiseert voor de tweede keer ‘Het Nationaal Compliance Congres’ van 8 t/m 11 februari 2022 (NCC 2022). NCC2022 heeft als thema “Compliance Readiness”, waarbij inzicht wordt verschaft op diverse aandachtsgebieden voor de Publieke en Particuliere sector met als doel  effectievere preventie, detectie, monitoring en beheersmaatregelen te implementeren ter bestrijding van o.a. money laundering en corruptie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit congres met de diverse stakeholders in de publieke- en private sector zal bijdragen aan deze inspanningen.

The Use of New Technologies for AML/CFT

De wereld is ingrijpend veranderd, onder meer als gevolg van technologische innovatie. Ook het financiële systeem heeft de laatste jaren drastische veranderingen ondergaan, met nieuwe digitale betaalmethodes, virtuele activa zoals bitcoin en een toenemend aantal onlinetransacties. Deze digitale innovaties blijven in een steeds sneller tempo opkomen.

Technologie kan de capaciteit om gegevens te verzamelen en te verwerken, en deze met belanghebbenden te delen, vergroten. Op AI (artificial intelligence) gebaseerde systemen kunnen gegevens nauwkeurig en in realtime analyseren en helpen bij het beter identificeren van risico’s. Het kan ook helpen bij de validatie van handmatige beoordelingen door de zwakke punten in menselijke controlemaatregelen te minimaliseren. Verder kan het de klantenervaring verbeteren, kostenbesparingen opleveren en de transactiemonitoring vergemakkelijken.

We zijn ervan overtuigd dat technologie de potentie heeft om de inspanningen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AML/CFT) sneller, goedkoper en efficiënter te maken. Maar hoe staat het met sectoren die geen toegang hebben tot elektronische apparatuur en internet?

From Financial Exclusion to Inclusion

Wereldwijd hebben een miljard mensen moeite om adequate identificatiedocumenten te overleggen voor het openen van bankrekeningen of toegang te krijgen tot financiële diensten. Uit een beoordeling van de FATF blijkt dat sommige jurisdicties, c.q. sectoren het nog steeds moeilijk vinden om de risicogebaseerde benadering toe te passen. Hierdoor wordt een ‘rules-based’ benadering toegepast met ‘Financial Exclusion’ als gevolg.

Innovatieve, op technologie gebaseerde oplossingen, zoals digitale identiteitskaart, kunnen bijdragen tot ‘Financial Inclusion’, zolang zij via een verantwoorde en op risico’s gebaseerde aanpak worden toegepast. Zij kunnen oplossingen bieden voor achtergestelde of anderszins uitgesloten maatschappelijke groepen en vergemakkelijken de toegang tot traditionele financiële producten of diensten.

Challenges of New Technologies for AML/CFT

De onbedoelde gevolgen van nieuwe technologieën – zoals ethische en juridische kwesties – kunnen het gevolg zijn van een verkeerde toepassing van deze systemen. Nieuwe technologieën moeten daarom op een verantwoorde, evenredige en risicogebaseerde manier worden toegepast, waarbij de effectiviteit wordt gemaximaliseerd en tegelijkertijd wordt gezorgd voor financiële inclusie en de bescherming van achtergestelde bevolkingsgroepen, gegevensbescherming en privacy.

Hoe kan dit gerealiseerd worden? Hoe kunnen wij de risico’s van nieuwe technologieën mitigeren en profiteren van de voordelen die technologie kan bieden? Hoe kunnen wij een omgeving creëren die nieuwe technologieën in AML/CFT aanmoedigt en mogelijk maakt?

Ashiq Nanhekhan zal zijn kennis en expertise op dit gebied met ons delen in de Masterclass.  

Ing. Ashiq Nanhekhan CISM

Ashiq Nanhekhan is Senior Manager Advisory bij Deloitte en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het managen en uitvoeren van een breed scala aan projecten op het gebied van Governance, Risk & Compliance en Cybersecurity. Nanhekhan heeft opdrachten uitgevoerd bij diverse bedrijven in verschillende industrieen, waaronder de financiele sector in zowel Europa als het Caribisch gebied. Hij focust zich daarbij op Compliance, Information Security en Information Technology en heeft o.a. gezorgd voor de installatie van de eerste Cyber Intelligence Center in de Dutch Caribbean.

Registratie

Wij nodigen u uit zich te registreren voor de Masterclasses via www.ncc2022.tabtogroup.com. Klik hier voor het programma.

Menselijke intelligentie blijft de sleutel tot versterking van de AML/CFT Compliance in ons land.

*TABTO Group NV (www.tabtogroup.com) biedt vanaf 2019 Compliance Services aan de Financiële en Niet-Financiële Dienstverleners (reeds aan banken, pensioenfondsen, cambio’s, geldovermakingskantoren, makelaars, goudopkoop en –exportbedrijven, accountants, advocaten, notarissen) en overige belanghebbende bedrijven om te voldoen aan de compliance-eisen met betrekking tot de wet- en regelgeving van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT)/Anti Money Laundering  (AML) & Countering Financing Terrorism (CFT) en Wet Identificatieplicht Dienstverleners (WID).

Advertorial|Tabtogroup

 

Facebook Comments Box