MENSEN MET EEN BEPERKING WILLEN MEER GELD ZIEN

Foto: Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi

De financiële bijstand voor mensen met een beperking, die per ingaande 1 november 2020 wordt opgetrokken van SRD 375 per maand naar SRD 500 per maand, is niet voldoende voor de doelgroep om te voorzien in hun levensonderhoud.

Zij is niet eens met het bedrag, en wil meer geld zien. “Gezien de aard van de beperking van vele van de mensen maken ze extra onkosten, en met SRD 500 kan die doelgroep absoluut niet leven”, zegt Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi.

Advocaat Joan Nibte, die Wan Okasi juridisch bijstaat, zegt op basis van een berekening dat de groep meer dan SRD 4000 nodig heeft om het hoofd boven water te kunnen houden. “Als ik kijk naar de maandelijkse uitgave van een persoon met een beperking komen we op tenminste SRD 4500. Dat hebben we tezamen berekend en opgesteld in een staat”, zegt zij. Het verzoek is dan ook gerechtvaardigd dat het bedrag tenminste wordt verhoogd naar SRD 1000 per maand.

Isolatie, loskoppeling, verstoorde routines, verminderde dienstverlening en de financieel-economische situatie in Suriname hebben een negatieve invloed gehad op het leven van mensen met een beperking.

Wan Okasi en Stichting Downsyndroom Suriname hebben 2 weken terug een brief gestuurd naar De Nationale Assemblée (DNA) en het Kabinet van de president met het verzoek om ontvangen te worden om te praten over de financiële uitkering. Noch het parlement noch het Kabinet heeft iets van zij laten horen.  

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box