MINISTER HOEFDRAAD VOOR OLIE-DEAL NAAR VENEZUELA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is zaterdag (vandaag) naar Venezuela vertrokken om afspraken met de Venezolaanse regering te maken voor het veiligstellen van olieleveranties de komende periode.

Via deze afspraken wil de regering elke maand ongeveer US$ 10 miljoen aan brandstof uit Caracas importeren. Dat heeft president Desi Bouterse gezegd tijdens een persconferentie in Nickerie. Hij merkte op dat Hoefdraad de afgelopen dagen gesprekken heeft gevoerd met de verschillende oliemaatschappijen.

Intussen is de brandstofrekening bij SOL opgelopen tot meer dan US$ 40 miljoen.

Met deze maatschappijen zijn er afspraken gemaakt hoe deze betalingsachterstand de komende periode in te lopen. Roy Boedhoe Enterprises (RBE) en GOw2, dochteronderneming van Staatsolie, hebben aangegeven bereid te zijn de leemte op te vullen mocht er stagnatie plaatsvinden in de olieleveringen van SOL. Volgens de president is de vrees voor een brandstofschaarste onterecht. Mede vanwege ongenuanceerde berichten op sociale media is er een grotere toeloop van automobilisten op de pompstations te constateren. Ze nemen het zekere voor het onzekere en gooien de tanks van hun auto vol.

Maandag arriveert een boot met een lading brandstof voor SOL en op drie maart komt ook een lading ongelode benzine van RBE aan. Bouterse erkent dat er momenteel een ernstige deviezentekort is bij de Cenrale Bank van Suriname. Volgens hem bevindt zich enorm veel vreemde valuta dat voor de Surinaamse economie bruikbaar zou kunnen zijn buiten de landsgrenzen. Hij gaf aan dat de centrale bank momenteel diverse modellen bekijkt om dit vraagstuk aan te pakken. Er is alvast gesproken met de vereniging van cambiohouders, bankiers en andere belanghebbenden hoe de koersstijging van de afgelopen dagen te beteugelen. Het streven is om een nieuwe evenwichtsprijs voor de US dollar en euro te vinden. Alle partijen zetten zich, aldus het staatshoofd, in opdat het financieel systeem van het land niet volledig vastloopt.

UNITEDNEWS