NEDERLAND ROEPT OM HERSTEL RELATIE MET SURINAME

Complilatie foto van links naar rechts : Chandrikapersad Santokhi als de nieuwe president, D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma & CDA’er Martijn van Helvert.

Met de verkiezing Chandrikapersad Santokhi als de nieuwe president en Ronny Brunswijk als nieuwe vice president van Suriname, ziet voormalig moederland en kolonisator, Nederland haar kans schoon om de 10 jaren lange breuk met Suriname te herstellen.

De tweede kamer heeft de coalitieregering in Nederland opgeroepen zo snel als mogelijk te praten met de nieuwe regeerders in Suriname. De samenwerking moet snel opgepakt worden. De afgelopen tien jaar was de relatie niet slechts bekoeld maar politiek vaker ook op de spits gedreven.

“De verkiezing van Satokhi tot president is het begin van een nieuw tijdperk voor Suriname”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Maar ook het begin van een nieuwe relatie tussen Nederland en Suriname.” Dat ziet ook CDA’er Martijn van Helvert. “Met de komst van Santokhi gaat de deur weer open.” Vermelden Nederlandse media. Nederland eigen en opportunistisch wordt de bekoelde relatie tussen Suriname en Nederland toegeschreven aan de veroordeling van Desi Bouterse tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de decembermoorden en zijn dubieuze veroordeling door Nederland voor betrokkenheid bij drugstransporten.

Opmerkelijk is dat niets wordt gezegd over Ronny Brunswijk die nu vice president is geworden van Suriname, maar ook door Nederland is veroordeeld voor betrokkenheid bij drugstransporten.

De installatie van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname wordt gezien als een eerste nieuwe stap om de relatie tussen beide landen nieuw leven in te blazen. In het Nederlands bericht wordt aangegeven dat in 2012 Nederland haar ambassadeur uit Paramaribo terugriep. Dit nadat in Suriname het parlement een omstreden Amnestiewet had aangenomen die Bouterse moet vrijwaren van strafvervolging. In 2014 keerde de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger terug, maar in 2017 weigerde de Surinaamse regering de komst van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Ook vond Bouterse het niet nodig om een ambassadeur in Den Haag te hebben.

In de tweede kamer zijn verschillende opties naar voren gebracht over hoe Nederland Suriname kan helpen. Santokhi zei na zijn verkiezing tot president dat hij een situatie overneemt die niet voor mogelijk kon worden gehouden en dat het land in een financiële crises verkeerd. Voorzieningen voor de volksgezondheid en versterken van de rechtstaat in Suriname zijn dan ook de eerste zaken waaraan in de tweede kamer wordt gedacht, maar ook visumvrij reizen moet mogelijk worden volgens leden van de De-fractie.  

Maar in de Tweede Kamer is ook voor gewaarschuwd dat Nederland Suriname als gelijkwaardig moet zien en erkennen. Pas dan alleen zal sprake zijn van herstel van de relatie.

Nederland moet niet als oud-kolonisator Suriname vertellen wat zij moeten doen. Dit tegen de achtergrond van uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse zaken die Suriname een ‘failed’ state noemde, maar ook gezien het slavernij verleden waarin Nederland als kolonisator een belangrijke rol heeft gespeeld.

UNITEDNEWS