NIET ONDENKBAAR DAT ROSEBEL BINNENKORT IN CHINESE HANDEN KOMT

De kans dat goudmultinational Iamgold worden overgenomen door een Chinese maatschappij is groter dan ooit.

Binnen de internationale mijnbouwwereld beginnen de geruchten steeds vaste vormen aan te nemen. Intussen is bekend geworden dat het gaat om China Gold Internationaal Resource Corp die haar zinnen heeft gezet op een eventuele overname van het Canadees bedrijf Iamgold: concessiehouder van Rosebel in Suriname. Toppers van beide multinationals ontkrachten de geruchten niet, maar voeden die juist. Jerry Xie, onderdirecteur van China Gold Internationaal Resource Corp, gaat zelfs zo ver door te stellen dat zijn bedrijf inderdaad staat te popelen om Iamgold over te nemen.

De Chinese Maatschappij heeft miljarden vrijgemaakt om goudbedrijven in de wereld over te nemen.

Het gaat vooral om het veiligstellen van belangen in Canada, Latijns-Amerika en Afrika. De voorkeur gaat uit naar bedrijven met een waarde van 1 tot 2 miljard USD. “Dat bedrijf zou qua omvang goed passen binnen onze strategie”, zei Xie aan journalisten in de marge van de Denver Gold Forum-meeting in de Verenigde Staten (VS). “We zouden ons op onze gemak voelen met zo’n acquisitie.”

Over eventuele gesprekken met Iamgold om tot een overname dan wel partnerschap komen laat Xie geen informatie los. Ook Iamgold-baas Stephen Letwin blijftt op de vlakte, maar zegt wel dat Iamgold openstaat voor samenwerking met strategische investeerders.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box