NIEUW KILOMETERSLANG KORAALRIF ONTDEKT BIJ CURAÇAO: ‘TOPJE VAN IJSBERG’

Bron: .ad.nl

WereldoceanendagWetenschappers hebben in de buurt van Curaçao een nieuw kilometerslang koraalrif ontdekt dat in opvallend goede staat verkeert.

De kans op meer onaangetast koraal in het Nederlands Caribisch gebied is groot, volgens mariene onderzoeker Furu Mienis. ,,Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg”, vertelt zij op Wereldoceanendag.

Nieuw gevonden koraalrif bij Curacao. Omdat het op grote diepte ligt, zijn de kleuren minder fel. © NIOZ

Verder uit de kust en op grotere diepte raken die problemen het koraal vooralsnog veel minder, blijkt uit de vondst van de onderzoekers. Op grotere diepte blijven de schommelingen in temperatuur beperkt en reikt de menselijke invloed minder ver.

De expeditie van januari maakt deel uit van het onderzoeksproject Sealink. Daarin werken Nederlandse en Caribische universiteiten en onderzoeksinstituten samen om beter uit te zoeken wat de bedreigingen zijn voor het koraal in Caribisch Nederland, en hoe het beter is te beschermen. Voor de lokale economieën vormt het toerisme dat eropaf komt tegelijkertijd een belangrijke inkomstenbron.

Mienis: ,,Het is belangrijk om ons te realiseren hoe enorm de biodiversiteit in de diepzee rond de eilanden is. Het is bijzonder en het is vrijwel onaangetast. Daar kunnen we van leren en we mogen er zuinig op zijn.”

REGIO

Facebook Comments Box