NIEUWE LUCHTHAVEN LIJKT OVERBODIGE GELDVERSPILLING

Foto: President Chan Santokhi en ondernemer Soenil Kalloe bij de opening van de International Mall of Suriname. |  Auteur: Armand Snijders.

De bouw van een nieuwe internationale luchthaven in de nabijheid van Paramaribo zoals voorgesteld door ondernemer Soenil Kalloe lijkt op voorhand onzinnig en overbodig. Maar toch wordt het idee omarmd door president Chandrikapersad Santokhi.

Er is de afgelopen jaren flink getimmerd en vertimmerd aan de Johan Adolf Pengel Luchthaven, die in de volksmond vooral bekend staat als Zanderij. De vorige regering heeft zelfs tientallen miljoenen US dollars van China geleend om het vliegveld te upgraden. Het verschil tussen hoe het ooit was en wat het nu is, is overduidelijk zichtbaar. Het is nog niet optimaal, maar we zijn op de goede weg.

Er wordt standaard geklaagd over de lange reistijd van Paramaribo naar Zanderij. Dat ligt niet aan de afstand van iets meer dan vijftig kilometer, maar heeft alles te maken met  de slechte infrastructuur en het chaotische verkeer. Wie veel geluk heeft en op rustige tijden rijdt, heeft die afstand binnen hooguit anderhalf uur overbrugd, tijdens spitsuren is men minimaal ruim twee uur onderweg.

Had de regering van Bouterse tien jaar geleden daadwerkelijk de hypermoderne highway naar Zanderij aangelegd, dan had niemand meer over die afstand gemopperd. Dan zouden reizigers en de afhalers/wegbrengers binnen een uur de luchthaven kunnen bereiken. Nu zijn we nog altijd veroordeeld tot een op gatenkaas gelijkend wegdek waar je een voertuig aan gort rijdt. Dat is al minstens dertig jaar zo en daar zal voorlopig geen verandering in komen.

Maar rechtvaardigt dat de aanleg van een nieuwe luchthaven, die de belastingbetaler honderden miljoenen dollars zal gaan kosten? In de afgelopen decennia zijn al voorstellen opgeborreld voor de aanleg van een vliegveld dichterbij de stad. Ten tijde van de regering-Wijdenbosch (1996-2000) werd het plan gepresenteerd om een moderne internationale luchthaven aan te leggen in Commewijne, waar ook de nieuwe stad Peperpot City en een bruisende haven zouden komen. Er werd zelfs aan een kerncentrale gedacht. Maar zoals zo vaak zijn alle prachtige uitgewerkte plannen van dure consultants uiteindelijk in de prullenbak beland en niemand heeft het er meer over.

Recentelijk kwam opeens Jarikaba uit de lucht vallen als locatie. De regering zou overwegen om in de voormalige bananenplantage geld te investeren in een vliegveld ter vervanging van de huidige Johan Adolf Pengel Luchthaven. Maar ook dat lijkt weer een ad-hoc-plan dat al bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Het wordt geldverspilling van de bovenste plank, ook als het niet doorgaat.

Een gedegen haalbaarheidsstudie is voor zover bekend niet verricht; de regering heeft zelfs nog geen gedegen plan gereed waarin de toekomst van de luchtvaart in Suriname tot in detail is vastgelegd. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het aanleggen van een fraai vliegveld.

En nu heeft president Santokhi zijn steun toegezegd aan het initiatief van ondernemer Kalloe voor de bouw van een airport ‘dichtbij Paramaribo’. Hij zei dit afgelopen weekeinde bij de opening van de International Mall of Suriname (IMS) die het staatshoofd verrichtte. Volgens Kalloe moet er een internationale luchthaven komen in Paramaribo waardoor er niet zoveel tijd gaat zitten om vanuit de luchthaven in de stad aan te komen. Want ruim anderhalf uur rijden naar de stad is volgens hem te lang voor aankomende reizigers. Santokhi toonde zich een grote fan van het plan van de ondernemer en zei zelfs dat “deze regering toestemming zal geven voor de bouw van de airport (…) indien het masterplan en het ontwerp rekening houden met de internationale normen en de dossiers rond zijn”.

Dit lijkt erg voorbarig, want dit overstijgt de bevoegdheden van de regering of de president. Bij zo’n ingrijpend besluit móet De Nationale Assemblee ook worden betrokken en zal zeker de bevolking geconsulteerd moeten worden, al is het alleen maar omdat het woongenot van de omwonenden van het vliegveld aangetast zal worden. Daar kan en mag een regering niet alleen over beslissen.

Maar kennelijk denkt de president daar anders over en staat zijn besluit al vast: er is vanuit het kabinet van de president zelfs al een werkgroep ingesteld om het project te ondersteunen, zo verklapte hij. Dat is het bewijs dat hij er al langer mee bezig is, zonder daarover met de deskundigen over te overleggen, zoals met de NV Luchthavenbeheer.

De initiatiefnemers hebben zelfs al een locatie voor het opzetten van de internationale luchthaven op het oog, maar die is nog niet onthuld. Terwijl dat toch een van de eerste dingen zou moeten zijn die met de samenleving gedeeld moeten worden. Maar misschien is dat wel het plan van Jarikaba, dat eerder is uitgelekt.

Voorlopig is de geheimzinnigheid weer troef. Waarschijnlijk wil Santokhi het ‘grote nieuws’ in de komende maanden pas vertellen op een verkiezingspodium, in de hoop daarmee te kunnen scoren bij de vele twijfelende kiezers. Dan is de kans groot dat er daarna helemaal niets van terechtkomt, net zoals met die andere luchtkastelen die in verkiezingstijd worden – en ook daarvoor al zijn – gelanceerd.

ANALYSE

GERELATEERD AAN: NIEUWE INTERNATIONALE LUCHTHAVEN DICHTBIJ PARAMARIBO

Facebook Comments Box