NOORD COMMEWIJNE TOERISME CLUSTER BOOST VOOR LANGER VERBLIJF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Aan de rechteroever van de Commewijnerivier ligt een gebied van onschatbare waarde. Het natuurlijk, cultureel en gebouwd erfgoed, dat deze streek herbergt, heeft zich jarenlang in een isolement bevonden maar met de komst van het nieuwe Frederiksdorp, Bakkie, Warappakreek en andere attracties worden deze bewaarde schatten zoetjesaan ontsloten.

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2017/08/COMMEWIJNE2.jpg

Diverse exotische diersoorten, de prachtige wetlands, pittoreske javaanse en hindoestaanse dorpjes, het museum, de plantagewoningen en vele andere bezienswaardigheden vertegenwoordigen zowat alle kernwaarden waar Suriname als vakantiebestemming over beschikt. En om deze attracties letterlijk met elkaar te verbinden tot één integraal toeristisch product, is het Noord Commewijne Toerisme Cluster project geïnitieerd.

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2017/08/COMMEWIJNE3.jpgAan Bas Spek en Sirano Zalman, vertegenwoordigers van het project, is door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (afdeling Competitive Unit Suriname) gevraagd of zij een proposal willen schrijven voor de aanleg van een 24 kilometer lange fietspad dat de verschillende toeristische bezienswaardigheden met elkaar verbindt.

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2017/08/RODE-IBIS.jpg

In dit clusterproject participeren op dit moment 12 plaatselijk actieve bedrijven die samen met de Inter-American Development Bank (IDB) in het fietspad zullen investeren.

“Het fietspad zal een enorme boost geven aan dit gebied,” vertelt Bas Spek in een interview met United News. “Toeristen die normaal een dagbezoek brengen aan Commewijne zullen met de komst van het fietspad minimaal één dag langer blijven. En is een enorme vraag naar veilige fietspaden langs attracties die interessant zijn en met de realisatie van dit project zal aan die vraag worden voldaan. De omgeving heeft echt van alles te bieden. Van cultuur en natuur tot lekker dineren en overnachten en van zwemmen in een lux bad tot het spotten van zeldzame vogels in het wild.”

Het fietspad zal volgens Bas Spek ervoor zorgen dat toeristen geheel zelfstandig (dus zonder reisbegeleiding van een gids) hun trip kunnen ondernemen. “Bij Leonsberg kan de oversteek worden gemaakt en eenmaal in Commewijne kunnen zij dan op de fiets zelf overal heen.”

Autovrij bewegen in een natuur- en cultuurrijk gebied is een van de meest populaire trends bij de hedendaagse toerist. Met inachtneming van de korte afstand van Paramaribo en de goede bereikbaarheid van de rechteroever van de Commewijnerivier, zal het fietspad best eens die extra impuls kunnen zijn voor een snelle groei én ontwikkeling van het toerisme in dit gebied.

“Het fietspad, dat voor een deel eigenlijk al is aangelegd,” zo besluit Bas Spek, “zal lopen langs de bestaande EBS palen en zal met grind worden bestraat.”

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY