NPS EN PALU ONDERSTEUNEN OPROEP EX-PRESIDENT WIJDENBOSCH

De oproep van ex-president Jules Wijdenbosch dat politieke leiders in nationaal belang partijbelang terzijde moeten leggen vindt ingang bij de NPS en Palu.

Jim Hok en Gregory Rusland, de voorzitters van Palu en NPS, steunen daarom de oproep van Wijdenbosch dat politieke leiders een andere houding dienen aan te nemen wanneer het nationaal belang in het geding is. Bij de presentatie van zijn nieuwste boek ‘Een politiek-bestuurlijke oriëntatie’ op 16 juli in Buitensociëteit Het Park pleitte Wijdenbosch voor een ‘attitudebreuk’ om de nationale problemen waarmee Suriname kampt op te lossen en welvaart voor de samenleving te realiseren.

“De noodzaak tot attitudebreuk bij politieke leiders in nationaal belang, wordt door Palu volledig ondersteund en uitgedragen”, reageert Hok. “De partij richt zich daarbij vooral op mensen die bereid en in staat zijn om verantwoordelijkheid te dragen en zich serieus willen verdiepen in de ontwikkeling van ons land. Van politici met verouderde opvattingen over wat het nationale belang van Suriname is, mag niet worden verwacht dat zij in staat zijn om de noodzakelijke attitudebreuk met het verleden te maken.”

De oproep van Wijdenbosch komt erop neer dat politieke leiders hun ego en partijbelang aan de kant moeten zetten en de koppen bij elkaar steken bij grote nationale vraagstukken.

“De oppositie dient gehoor te vinden bij de coalitie en omgekeerd mag de coalitie de deur niet dichthouden”, vindt het voormalig staatshoofd.

Rusland is te vinden voor de visie dat in nationaal belang partijpolitieke verschillen terzijde dienen te worden gelegd. Hij constateert dat toen hij minister was van Natuurlijke Hulpbronnen (2005-2010) dit ook zijn handelwijze was. In die periode is Wijdenbosch als fractieleider van DNP in het parlement getuige geweest van de werkwijze van Rusland toen kwesties ten aanzien van de bauxietindustrie speelden. Het was volgens hem een technische aanpak waarbij hij vanaf de eerste dag in goed overleg met alle fracties in De Nationale Assemblee een oplossing probeerde te vinden.

Hoewel de Alcoa/Billiton-kwestie naderhand in de partijpolitieke sfeer terechtkwam, hebben de onderhandelingen in goed overleg tussen alle parlementaire fracties plaatsgevonden, zegt Rusland. “Vandaar dat, toen deze kwestie hot werd, het hele parlement mij als minister heeft ondersteund: oppositie én coalitie.”

Overigens, kwesties van groot nationaal belang hoeven niet alleen voordeel voor het land te betreffen, meent Hok. “Het kan ook gaan om ernstige benadeling, zoals bij het beëindigen van de Brokopondo Overeenkomst met Alcoa. Waar het om gaat is eigenlijk de vraag wie de nationale agenda bepaalt en daarnaast of politieke leiders bereid zijn hun eigen partijagenda af te stemmen op de nationale agenda. In Suriname is tot nog toe gebleken dat machthebbers niet geneigd zijn om te kijken of ze hun agenda moeten of kunnen afstemmen op issues die door de oppositie als nationaal belang worden gezien.”

Als voorbeeld noemt Hok de totstandkoming van de onafhankelijkheid. Wanneer toenmalige oppositiepartijen bereid zouden zijn om mee te gaan met de ‘nationale agenda’, dan zou de regering in elk geval nadrukkelijk rekening moeten houden met brandende vraagstukken op de agenda van die partijen. “Het vertrouwen dat zulks zal gebeuren is noodzakelijk om partijen mee te krijgen voor die nationale agenda.”

Behalve dat het nationaal belang nog onvoldoende ondersteuning krijgt van alle politieke partijen, maakt Rusland zich zorgen over de volgens hem toenemende etnische sentimenten en spanningen in de samenleving. Bij diverse gelegenheden heeft hij recentelijk zijn bezorgdheid uitgesproken. Hij constateert beleid, bestuur en gedrag bij bepaalde politici die “gaat richting etnische polarisatie”.

De NPS-voorzitter roept politici op ernaar toe werken dat alle bevolkingsgroepen gezamenlijk optrekken en samenwerken zodat alle burgers “geen enkele groep uitgezonderd” kunnen profiteren van alle rijkdommen van het land. “Dan mag het zeker niet zo zijn dat de indruk wordt gewekt dat wordt gekeken naar etniciteit in de samenleving wie wel of geen voorsprong gaat hebben. Voor ons en voor mij als voorzitter van de NPS is dat zeker onacceptabel. We zullen er alles aan doen om ook via de partij en daarbuiten de bijdrage te leveren om ervoor te zorgen dat etniciteit geen rol speelt in de ontwikkelingskansen van wie dan ook.”

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box