ONDERNEMERS PAKKEN FLINK UIT VOOR NIEUWE REGEERDERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er zijn de afgelopen dagen opvallende momenten geweest waarbij particulieren apparatuur, materiaal en verbruiksartikelen aan regeringsautoriteiten hebben gedoneerd.

De donaties variëren van hotelkosten voor president-elect Chandrikapersad Santokhi tot computers ten behoeve van het Kabinet van de President nadat hij officieel in functie trad. Deze week mocht ook Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), honderd flessen handsanitizers en duizend mondkapjes in ontvangst nemen van ondernemers uit het binnenland. De DNA-voorzitter kreeg ook nog een printer en twee laptops overhandigd.

Sommige critici plaatsen vraagtekens bij de donaties: gevreesd wordt dat er een wederdienst verwacht wordt. Wat de regering betreft zegt financiënminister Armand Achaibersing niet de indruk te hebben dat de donaties met een bepaalde achterliggende bedoeling zijn gedaan. Specifiek verwijst hij naar de hotelkosten voor de president-elect om kantoor te houden. “De kosten hiervan zijn bijeengebracht door donaties van personen en bedrijven, waarbij Marriot Hotel ook nog eens een fikse korting gegeven heeft”, bevestigd de minister. Er zijn volgens hem ook geen grote bedragen door individuen of organisaties gegeven. Het betreft een collectieve sponsoring.

De minister zegt evenwel begrip hebben voor de argwaan in de samenleving over het vervolgtraject van deze opmerkelijke donaties en de druk die er eventueel zou kunnen komen voor wederdiensten. Hij geeft de verzekering dat het niet de intentie van de regering is om wederdiensten te verlenen voor schenkingen en donaties. “Er zijn een heleboel mensen die de transitie en het inkomen van een nieuwe wind zo snel als mogelijk hebben willen zien en een warm hart hebben willen toedragen. Het is dus daarom dat de mensen bereid zijn geweest om hun bijdrage te leveren. Alle kleine beetjes hebben geholpen.”

Voor president Santokhi komen de computers ten behoeve van het Kabinet als geroepen; hij trof op zijn eerste werkdag als staatshoofd geen enkele computer aan. De donaties die DNA-voorzitter Bee heeft ontvangen, zijn ten behoeve van het werk in het parlement.

UNITEDNEWS