ONDERZOEK BETALING WEGENAUTORITEIT AAN NDP OPGESTART

procureur-generaal Roy Baidjnath Panday

De politie is gestart met een onderzoek naar de SRD 54.000 die de regering heeft overgemaakt naar de politieke partij NDP.

Dit komt in opdracht van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS) is belast met het onderzoek dat zal moeten uitwijzen of er wel dan niet sprake is van schending van de comptabele regels en corruptie.

Een zeker vorm van bekentenis is reeds afgelegd door de top van de NDP en de regering. Zowel president Desi Bouterse, tevens voorzitter van de NDP, als de ondervoorzitters Jenny Geerlings-Simons en Andre Misiekaba heeft toegegeven dat de betaling via de Wegenautoriteit niet conform de regels is gegaan. Opvallend is dat geen van de drie toppers, die de leiding van de NDP uitmaken, iets van de betaling afwist.

De intussen vervangen minister Jerry Miranda van Openbare Werken Trasport en Communicatie (Minowc) zou verantwoordelijk zijn geweest voor de betaling van het geld aan de NDP.

Volgens partijvoorzitter en president Desi Bouterse gaat het om een lening ten behoeve van de aankoop van Surinaamse vlaggen in het kader van de onafhankelijkheidsviering vorig jaar. Er zou volgens het staatshoofd sprake zijn van geldgebrek om voor de vlaggen te betalen die reeds waren besteld. De NDP zou zich volgens Bouterse bereid hebben getoond om het geld voor te schieten om de importeur te betalen. Via de Wegenautoriteit heeft de regering de schuld achteraf verrekend. Zelf was hij, naar eigen zeggen, niet op de hoogte van deze handeling, maar werd er pas mee geconfronteerd nadat oppositieparlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP) daarvan gewag maakte in De Nationale Assemblee (NDP). Bouterse geeft toe dat er sprake is geweest van oneigenlijke handelingen, maar verdedigd dit door te stellen dat de vlaggen noodzakelijk waren voor de onafhankelijkheidsviering in Brokopondo en de regels ongaarne werden overtreden in het algemeen belang. Hij adviseerde de coalitiefractie zelfs om een motie van de oppositie te ondersteunen om een onderzoek te laten instellen die volgens hem zal uitwijzen dat er geen sprake is geweest van corruptie, maar een noodsituatie. De coalitiefractie wees de motie van de oppositie echter af. Reden genoeg voor enkele oppositieparlementariërs om zelf het Openbaar Ministerie (OM) in te schakelen die intussen is begonnen met het onderzoek.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box