PALMOLIEPROJECT PATAMACCA NA 15 JAREN NOG NIET VAN DE GROND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het is na 15 jaren nog steeds wachten op de productie van de eerste liter palmolie door China Zhong Heng Tai. De Chinese maatschappij heeft een concessie van 50.000 hectare te Patamacca in het district Marowijne, maar schijnt nog niet in staat haar ambitieuze plannen waar te kunnen maken door op wereldniveau palmolie te produceren.

Wat wel gebeurt is dat er, samen met de lokale dorpsgemeenschappen, hout wordt geoogst en verkocht.

Parlementariërs uit het gebied laten een kritisch geluid horen. Die willen weten wat er precies aan de hand is. “China Zhong Heng Tai moet investeren en de operationele activiteiten uitvoeren zoals is aangegeven in de overeenkomst”, zegt minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB).

De afgelopen twee jaren is er weer wat beweging op Patamacca. Dit geeft weer hoop dat er eindelijk overgegaan zal worden tot de ontwikkelingsfase. “Op 5 september 2017 is besloten, na intensief overleg met het bedrijf, om te starten met een pilot areaal van 2000 hectare binnen de 52.500 hectare die de regering ter beschikking heeft gesteld in de vorm van persoonlijk recht van huur”, zegt de minister. De samenwerking met lokale houtverwerkers zou te maken hebben met het bouwrijp maken van de gronden om over te gaan tot de beplanting. Minister Soerdjan hoopt dat na dit proces er daadwerkelijk tastbare resultaten merkbaar zullen zijn. het project laat veel te lang op zich wachten.

“Het bedrijf heeft op 2 juli 2018 een overeenkomst gesloten met de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten in Suriname om de houtwinning, ontbossing en het planklaar maken van het areaal uit te voeren”, stelt Soerdjan.

“Dat China Zhong Heng Tai Investment met een ander houtbedrijf probeert samen te werken is niet bekend bij de regering. Deze informatie wordt vooralsnog nagetrokken door in contract te treden met het bedrijf waarna het parlement zal worden geïnformeerd over de stand van zaken”, zegt de bewindsman over hardnekkige geruchten die de ronde doen.

UnitedNews