PERSONEEL AZP WIL 100% SALARISVERHOGING

Foto bron: Lloyd Pool, voorzitter van de ABPLAZ

Het personeel van de ziekenhuizen valt onder de essentiële diensten, en is nog steeds onderdeel van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO). De Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) en de zaalartsen eisen per 1 maart 2022 een nieuwe loonreeks. “Iedereen ziet wat er gebeurt in het land. Alles wordt marktconform. Alleen de salarissen van de mensen niet”, zegt Lloyd Pool, voorzitter van de ABPLAZ.

Pool is van mening dat door het niet geven van de gewenste waardering aan het personeel wegtrekt. Door dit problematiek, kan het bieden van adequate zorg niet worden geboden.  “Onder alle lagen van het personeel, maar in het bijzonder het paramedisch personeel. Die trekt weg”, zegt Pool. Voor de bondsvoorzitter is het van eminent belang dat het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nu uiteindelijk een betere waardering krijgt.

De bond is samen met de directie van het AZP bezig met enkele exercities. Ook wordt er gekeken naar het herschrijven van de functieomschrijvingen van het personeel bij het stappen uit FISO. In FISO worden de functies algemeen geschreven, en passen deze niet bij het personeel werkzaam in een ziekenhuis, vanwege de veel hogere verantwoordelijkheden en risico’s die gepaard gaan bij de uitvoer van hun werkzaamheden.

De nieuwe loonreeks is niet slechts bedoeld voor de verpleegkundigen, maar over de gehele linie van het personeel werkzaam in het AZP. “Ik ben wel voorstander van dat de mensen met tenminste 100% van hun bezoldiging vooruitgaan”, zegt Pool.

Door de bond zal na de onderhandelingen van de nieuwe loonreeks, worden gekeken naar de waarde van de salarissen en zo worden afgemeten.

Het akkoord dat de regering heeft getekend met de sociale partners, voor wat betreft verbetering van het loon van de werkende klasse, moet niet verward worden met de eisen van ABPLAZ. Bij het tripartietoverleg zijn de ziekenhuizen niet meegenomen. De onderhandelingen over deze issue waren sinds 2018 gaande. “Daarom is het ook belangrijk dat de ligdagtarieven die reeds lang zijn achterhaald werkelijk worden opgetrokken. Want als dat niet gebeurd, dan kan het ziekenhuis het personeel niet uitbetalen en de nodige middelen niet aankopen, waaronder medicatie en verbruiksartikelen”, zegt Pool.

UNITEDNEWS

 

 

 

Facebook Comments Box