PLEZIERVAARTUIGEN VERSPREIDEN TERMIETEN OVER DE HELE WERELD
Pleziervaartuigen in Fort Lauderdale, Florida. Privéboten zijn volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida verantwoordelijk voor de verspreiding van termieten. | Beeld: ART WAGNER | Auteur: Armand Snijders.
Onderzoekers van de Universiteit van Florida hebben geconstateerd dat pleziervaartuigen het ideale middel voor termieten zijn om zich over de hele wereld te verspreiden. De economische schade die ze daardoor veroorzaken, loopt in de miljarden dollars.
Sinds 2010 worden termietenplagen in verband gebracht met een jaarlijkse economische impact van meer dan 40 miljard dollar wereldwijd, zo hebben Amerikaanse instanties becijferd. In het verleden gingen wetenschappers er vanuit termietenkolonies zich na natuurrampen, zoals orkanen en tsunami’s, over grote afstanden verplaatsen op drijvend puin.
Maar uit het recente onderzoek is gebleken dat jachten, kajuitboten, zeilboten en soortgelijke vaartuigen de grote boosdoeners zijn. Het feit dat pleziervaartuigen niet standaard op termieten worden gecontroleerd, heeft ertoe geleid dat dit mobiele en maritieme broedplaatsen voor hele kolonies zijn, met als uiteindelijk resultaat een ongecontroleerde verspreiding.
‘In plaats van dat een paar termieten eens in de miljoen jaar per ongeluk de oceaan oversteken, is het aannemelijk dat ze elk jaar op besmette boten reizen’, zegt hoofdonderzoeker Thomas Chouvenc.
Omdat termietenplagen zich uitstekend verhouden tot menselijke activiteiten, bieden boten een ideale omgeving voor hen om ver buiten hun natuurlijke habitat te reizen.
Eenmaal aan land, dragen de termieten bij aan de economische ondergang van huiseigenaren en bedrijven, omdat ze de neiging hebben om houten constructies te beschadigen en bomen te besmetten. Ook nestelen ze zich in andere schepen, waarmee ze zich naar andere delen van een land, continent of zelfs de wereld laten vervoeren.
‘Regelmatige inspectie van schepen is een van de belangrijkste manieren de termietenverstekeling te bestrijden’, aldus Chouvenc, die er dan ook voor pleit dat dit zo snel mogelijk wordt opgenomen in de wetgeving van landen waar veel pleziervaartuigen zijn.
UNITEDNEWS