PRESIDENT BRAZILIË: LEONARDO DICAPRIO STEEKT BRANDEN AMAZONE AAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft, zonder enig bewijs, acteur Leonardo DiCaprio beschuldigd van het financieren van de bosbranden in de Amazone. 

,,Die Leonardo is een toffe kerel, hè? Geld geven om de Amazone in de fik te steken’’, zei Bolsonaro tijdens een kort statement voor de presidentiële ambtswoning in de Braziliaanse hoofdstad Brasília. De extreemrechtse president doelde daarmee op onbevestigde geruchten op sociale media waarin het Wereld Natuur Fonds wordt beschuldigd van het betalen van brandweermannen om opnames te maken van de Amazonebranden. Die beelden zouden zijn gebruikt voor een donateurscampagne waarbij ook DiCaprio bijna een half miljoen euro zou hebben geschonken. 

Zowel het WNF als DiCaprio ontkent de ongefundeerde aantijgingen van de president. ,,Hoewel ze het zeker waard zijn om te steunen, hebben we de organisaties die nu onder vuur liggen niet gefinancierd’’, liet de acteur weten in een verklaring. ,,De toekomst van deze onvervangbare ecosystemen staat op het spel en ik ben er trots op deel uit te maken van de groeperingen die ze beschermen.’’ Het WNF zegt nooit geld van DiCaprio te hebben gekregen noch foto’s of beelden van brandweermannen te hebben ontvangen.

Milieuactivist 

De filmster, die zichzelf omschrijft als acteur en milieuactivist, heeft een eigen stichting waarmee hij bedreigde diersoorten probeert te beschermen. Ook twittert DiCaprio regelmatig over de strijd voor een beter milieu. Daarnaast doneerde hij afgelopen zomer omgerekend 4,5 miljoen euro om beschadigde delen van het regenwoud te herstellen.

Lastercampagne

Vier leden van de niet-gouvermentele organisatie (ngo) ‘Alter do Chão Fire Brigade’ werden dinsdag gearresteerd. De politie verdacht hen van het opzettelijk aansteken van bosbranden om die te kunnen filmen en op die manier meer donaties binnen te kunnen halen. Op last van de rechter moesten zij donderdag worden vrijgelaten. De onderzoeksleider is inmiddels van de zaak gehaald en vervangen. Federale onderzoekers zeggen dat illegale landveroveraars de voornaamste verdachten zijn van het aansteken van de branden en niet non-profit organisaties of brandbestrijders.

Politici en andere ngo’s hebben zware kritiek op de arrestatie, en zeggen dat het onderdeel is van een doelgerichte lastercampagne van de Braziliaanse regering tegen milieuactivisten. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bolsonaro activisten de schuld geeft van de bosbranden. 

Op 21 augustus claimde de president tijdens een Facebook-live uitzending dat ,,alles erop wijst’’ dat ngo’s de Amazone intrekken om het woud ,,in brand te steken’’. Toen Bolsonaro werd gevraagd naar bewijs voor zijn beweringen, antwoordde hij niet over een ,,zwart op wit’’ plan te beschikken, ,,zo gaan zij natuurlijk niet te werk’’.

https://images3.persgroep.net/rcs/bC0bV3ipkrLI9CEQO6xNQPAENNQ/diocontent/161206407/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

‘Liegende media’

Een dag later zei de president dat ook boeren verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de branden in het regenwoud, maar in september viel hij de ‘liegende media’ aan vanwege hun berichtgeving over de branden in de Amazone. 

Donderdagavond noemde Bolsonaro plotseling Leonardo DiCaprio tijdens een webcast. De president claimde toen dat het WNF de eerdergenoemde ngo betaald zou hebben om beelden te maken van de branden in de Amazone.

,,Dus wat doet de ngo? Wat is het makkelijkst? Het woud in brand steken. Foto’s nemen en een filmpje maken’’, aldus de president. ,,(Het WNF) lanceert een campagne tegen Brazilië, neemt contact op met Leonardo DiCaprio, en hij doneert 500.000 dollar’’.

,,Een deel van dat geld is aan de brandstichters gegeven. Leonardo DiCaprio, jij draagt bij aan de bosbranden in de Amazone. Dat is onacceptabel’’, zei Bolsonaro. 

BRON|REGIO