PRESIDENT MADURO | VENEZUELA HANDHAAFT HET VERDRAG VAN GENÈVE

Foto: De Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens het tv-programma “Con Maduro Mas”. | Bron: Telesur.english | Foto: X/ @PresidencialVen

Zondag namen meer dan 10.400.000 burgers deel aan het referendum in Essequibo, dat werd afgesloten met een klinkende overwinning voor de ‘JA’-stem.

Op maandag verklaarde de Venezolaanse president Nicolas Maduro dat het Akkoord van Genève van 1966 het enige wettelijke instrument is om de controverse rond Essequibo aan te pakken.

Tijdens zijn optreden in het tv-programma “Con Maduro Mas” verwees de Bolivariaanse leider naar uitspraken van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, die stelde dat Venezuela het geschil over het Essequibo-gebied niet kan oplossen door middel van een referendum.

“Zonder provocaties, arrogantie of oorlogszuchtige toespraken is het Akkoord van Genève het enige wettelijke instrument, zoals goedgekeurd door het Venezolaanse volk, en dat is hoe we het zullen afdwingen,” benadrukte Maduro.

De Venezolaanse president zette ook vraagtekens bij de houding van de Amerikaanse regering in het Venezuela-Guyana geschil en beschuldigde hen van het aanmoedigen van agressie tegen zijn land.

“De president van Guyana zei dat hij Amerikaanse troepen klaar had staan om oorlog te voeren tegen Venezuela. Met andere woorden, de VS handelen weer zoals ze doen: ze doen een belofte aan Guyana, moedigen hen aan om Venezuela te provoceren en laten hen vervolgens met rust,” beweerde Maduro.

Hij benadrukte ook de historische en belangrijke deelname van het Venezolaanse volk aan het referendum en erkende het niveau van patriottisch bewustzijn onder de kiezers.

“Voor de eerste keer in de Venezolaanse politieke en electorale geschiedenis keurde meer dan 96 procent van de kiezers een voorstel goed…. Dit toont de zeer hoge mate van consensus aan die de meerderheid van de Venezolanen heeft over de vijf vragen, die een geraadpleegde, gedeelde en besloten nationale visie vormen,” bevestigde hij.

Maduro gaf ook aan dat de consensus over vraag twee, met betrekking tot het Akkoord van Genève als het enige geldige instrument om de territoriale controverse op te lossen, duidelijk was met de 98,26 procent goedkeuring die het kreeg.

Op zondag namen meer dan 10.400.000 Venezolaanse burgers deel aan het consultatieve referendum over Essequibo, dat werd afgesloten met een klinkende overwinning voor de ‘JA’-stem.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

Facebook Comments Box