PROCES VERBETERING EN AANVULLING CBB-AKTES BIJ WET VERSOEPELD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het aanbrengen van aanvullingen en correcties in aktes bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), wordt deze week middels een wet vergemakkelijkt. De Nationale assemblee besluit dan dat de burger voortaan niet bij het Openbaar Ministerie of de rechter terecht hoeft voor een lang proces om de aanvullingen te laten aanbrengen. Die bevoegdheid wordt nu gegeven aan de leiding van het CBB en de ambtenaar onder wiens verantwoordelijkheid een akte valt.

De conceptwet, die een aanvulling is op het Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW), is als initiatiefwet ingediend door de leden Anton Paal (Palu), voorzitter Jennifer Geerlings Simons (NDP), Carl Breeveld (DOE) en Remie Tarnadi (NDP). Volgens Paal is door het onwerkbaar model er een behoorlijke achterstand opgebouwd in het CBB-bestand van een paar duizend aktes, waarvan de gegevens van burgers onjuist zijn. Het gaat vooral om het ontbreken van opgave van de geboorte van kinderen, opgaven van geboortes die niet correct zijn gedaan en behoorlijk veel schrijf en spelfouten. Het gaat vooral om de fouten in de aktes van geboorte. Deze akte is in veel gevallen een vereiste voor het krijgen van een andere akte van het CBB.

Tijdens eerdere discussies in het parlement, bij het behandelen van deze initiatiefwet zijn de parlementariërs op nog meer problemen gestuit. Zo blijkt onder andere dat vooral in het binnenland veel personen geen geboorte akte hebben. In andere gevallen blijkt dat vaders die opgave doen van de geboorte van hun wettige kinderen, ook meteen opgave doen van buitenechtelijke kinderen die dan worden toegevoegd als kind van de wettige echtgenote. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings Simons geeft minister Mike Noersaliem extra aandacht gevraagd voor de bijkomende problemen.

In de discussie is gebleken dat met deze wetswijziging een grote, juridische verantwoordelijkheid wordt gegeven aan de directeur van het CBB. “We hopen niet dat we hiermee een hoofdambtenaar een godheid gaan maken”, zegt Paal. Hij benadrukt dat de wetswijziging slechts bedoeld is dat het CBB, snel en efficiënter komt tot een goed en correct bestand.

Het mag absoluut niet de bedoeling zijn dat burgers de dupe worden van deze aanpassing. In de wet wordt dan ook een nieuw artikel toegevoegd, waarin de directeur verplicht is van elke besluit of wijziging, middels een proces verbaal, dat kenbaar te maken aan het Openbaar Ministerie.

Daarin moet de aanpassing of correctie worden omschreven. De burger of belanghebbende en de ambtenaar die de betreffende registers beheert krijgen ook een afschrift. De behandeling van deze wet wordt volgende week afgerond.

UNITEDNEWS/WILFRED LEEUWIN