READYTEX STIMULEERT DIASPORA VIBE CULTURAL ARTS

Readytex Art Gallery heeft Rosie Gordon-Wallace van DVCAI (Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator),  uit Miami wederom in Suriname gehad voor een inspirerende collaboratie . Het gezamenlijke programma, genaamd International Cultural Exchange (ICE) was van vrijdag 22 april tot vrijdag 30 april. Rosie was vergezeld van een groep Amerikaanse kunstenaars van diverse achtergronden en kunstdisciplines waaronder  fotografie, schilderen, installatiekunst en muziek en geluid. Dez samenwerking was na het ‘Cultural Currents – Miami meets Paramaribo’ project in 2013, de tweede keer dat voor DVCAI en Readytex Art Gallery in Suriname .

 

In ICE zijn de buitenlandse en de Surinaamse kunstenaars bij elkaar gekomen om het concept ‘culturele Diaspora’, intellectueel en creatief, te verkennen. Door middel van workshops, chat sessies, atelier bezoeken en interculturele dialoog rondom het thema Caribische identiteit, was de uitwisseling een forum waar kunstenaars met elkaar konden praten over de problemen waarmee zij in hun professionele en artistieke ontwikkeling, nu en in de toekomst, geconfronteerd worden. Het Diaspora Vibe team bestond uit acht kunstenaars en kunst professionals van Miami-Dade County, USA, namelijk : Rosie Gordon-Wallace, Roy Wallace, Rosa Naday Garmendia, Jacquenette  Arnette, Sarah MK Moody, Jessica Freites, Onajide Shabaka en Andrea Orane.

 

Deze keer was de groep onder leiding van Rosie Gordon Wallace er dus niet voor een gezamenlijke expositie, maar voor een dynamische uitwisseling met een brede groep van kunstenaars in Paramaribo en in Moengo. In Moengo waren de kunstenaars te gast bij het kunstproject van Marcel Pinas waar zij een interessant programma van kennismaking en uitwisseling hebben afgewerkt met de kunstenaars verbonden aan TAS (Tembe Art Studio) evenals acteurs en muzikanten betrokken bij TAS. De groep van DVCAI was vanaf maandag 25 tot en met donderdag 29 april in Moengo.

Rosi-1

Voor hun vertrek naar Moengo, hadden de kunstenaars al enkele activiteiten op het programma. De eerste was een interessante ontmoeting met kunstenaar George Struikelblok in zijn nieuwe expositieruimte G-ArtBlok en op zondag 24 april kwamen de gastkunstenaars en het team en de partnerkunstenaars van Readytex Art Gallery op plantage Katwijk bijeen. Hier gaven alle kunstenaars een presentatie van hun werk en werd er ook levendig over wederzijdse ervaringen gediscussieerd.

 

Naast de activiteiten van de kunstenaars tijdens het ICE project, werd tijdens het bezoek ook gepraat over verdere mogelijkheden voor de samenwerking tussen Readytex Art Gallery en DVCAI, waardoor bijvoorbeeld ook Surinaamse kunstenaars de gelegenheid krijgen zichzelf te presenteren in de VS. Inmiddels is Surinaamse kunstenaar Kurt Nahar vanwege deze samenwerking, door de Joan Mitchell Foundation geselecteerd voor een artist in residence periode in New Orleans in de VS, in july 2016.

 

Na terugkeer uit Moengo heeft de groep nog atelierbezoeken bij verschillende andere kunstenaars in Paramaribo en omgeving afgewerkt.

UNITEDNEWS/ READYTEXT

Facebook Comments Box