REGERING EN CAMBIOHOUDERS PRATEN OVER BEHEERSING WISSELKOERS

De regering rekent op de medewerking van cambiohouders om de wisselkoers te beheersen binnen de marges die zijn vastgesteld.

Intussen wordt onverkort hard opgetreden tegen cambio’s die een koers hoger dan 16,30 hanteren voor de Amerikaanse Dollar (USD). President Chan Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning hebben enkele dagen terug met de Vereniging van Cambiohouders gesproken en die hebben toegezegd zich aan de regels te zullen houden. “We zijn uit mekaar gegaan met de afspraak dat iedereen zijn of haar bijdrage daartoe gaat leveren”, zegt minister Achaibersing.

De minister hoopt dat de cambiovereniging al haar leden zover kan krijgen om zich te houden aan het uitgestippeld beleid van de monetaire autoriteiten. “Het was een goeie meeting in een ontspannen sfeer, en we hebben samen met elkaar informatie gedeeld en ook waar we naartoe willen. Waar iedereen het erover eens is dat we met z’n allen die koers tot rust moeten brengen. Daar is geen misverstand over”, aldus de minister.

Er is nog steeds veel kritiek op de vastgestelde bandbreedte. Het advies van sommige deskundigen, waaronder ook de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is dat de wisselkoers losgelaten moet worden.

De medewerking van de cambio’s alleen zou volgens critici niet ervoor zorgen dat de parallelmarkt wordt teruggedrongen. Daar is de koers al ruim 20 SRD voor de USD. Volgens Achaibersing moet het beleid de ruimte krijgen om doeltreffend te zijn. “Het is pas ingegaan, dus laten we even wachten om te kijken hoe het zich ontwikkeld. Maar ook daar zijn wij van mening dat het een goeie zaak is dat iedereen zijn bijdrage levert, dat we dat punt bereiken waar er rust is en dat we de koers dan naar een evenwichtspunt brengen en op dat punt ook kunnen vasthouden.”

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box