REGERING MAG DEALS SLUITEN MET ALCOA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het is een zeer zware bevalling geworden, maar de wetswijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen zijn vrijdag goedgekeurd in De Nationale Assemblee (DNA).

Duidelijk is dat niet alle coalitieleden blij zijn met de vrijstellingen en gunsten die voor Alcoa/Suralco zijn weggelegd, maar de regering krijgt toch het voordeel van de twijfel om de aankomende onderhandelingen met de bauxietmaatschappij tot een goed eind te brengen.

De vergaderingen over de Alcoa-kwestie waren de afgelopen dagen zeer vermoeiend en inefficiënt. Langdurige schorsingen die uiteindelijk op niets uitliepen en politieke steekspelletjes tussen de oppositie en coalitie, waardoor het vraagstuk verloren ging waren aan de orde van de dag. Er vielen, in aanloop naar de goedkeuring van de wijzigingsvoorstellen, harde woorden tussen de oppositie en de coalitie.

Voor de coalitie is de rode draad dat de Afobaka-waterwerken in Surinaamse handen komen, en er verder bespaard kan worden op de staatsinkomsten.

Sommige coalitieleden kunnen zich niet voorstellen dat oppositieleden niet enthousiast zijn over het feit dat de krachtcentrale en alle bijbehorende faciliteiten in Surinaamse handen komen.

De oppositie blijft erbij dat de behandeling van de wet in principe onrechtmatig is, omdat de intentieverklaring, die de basis is van de onderhandelingen met Alcoa/Suralco, in 2015 was afgewezen door het parlement. De indruk moet volgens Gregory Rusland (NPS) niet gewekt worden alsof de oppositie niet achter de overname van de dam staat. “We willen allemaal de dam hebben, maar het moet op een correcte manier gebeuren en Alcoa moet zijn verplichtingen aan de Staat nakomen en dat moeten we vastgelegd hebben.”

De beraadslagingen in DNA begon enkele weken terug met een nationale opstelling tegenover Alcoa/Suralco. Tegen 10 voor 11 vrijdagochtend was de verdeeldheid compleet. Uiteindelijk telden de knikkers, en daarvan heeft de coalitie de meerderheid in DNA.

UNITEDNEWS