REORGANISATIE BELASTINGEN MET ALS BELANGRIJKSTE COMPONENT INVOERING BTW

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto| minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad

De hervormingsmaatregelen bij de Belastingdienst worden de komende periode onverkort voortgezet. Een van de belangrijkste componenten is de introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw).

Volgens minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wordt alles al in gereedheid gebracht. De komende periode zal de reorganisatie van de belastingdienst, aldus de bewindsman, meer vorm en inhoud krijgen. Zo zullen maatregelen om de inning efficiënter te maken worden voortgezet, terwijl de bestanden verder worden opgeschoond en de belastinginning klantvriendelijker wordt gemaakt.

Ook wordt gedaan aan capaciteitsversterking van het personeel door middel van trainingen. Het streven is voorts dat het betalen van belasting nu overwegend via het bankwezen zal plaatsvinden. De bewindsman benadrukt dat zaken stap voor stap worden aangepakt. “Anders zit je op verschillende fronten te werken waardoor het resultaat in feite uitblijft”. De minister erkent dat het doel om meer belastingen te innen in de kleinschalige goudsector nog niet is bereikt. De Commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS) heeft de afgelopen jaren wel een belangrijke rol gespeeld om de sector te ordenen en illegale operaties de kop in te drukken.

Zo is de basis gelegd dat de fiscus nu gerichter te werk kan gaan om in deze sector belastingen te innen. Er is reeds een model uitgewerkt en het wachten is nu op een geschikt moment om het binnenland in te trekken en daar de infrastructuur op te zetten zodat gouddelvers daar ook aan hun belastingverplichtingen kunnen voldoen.

Eerder zijn de royalties al verhoogd waardoor de overheid ook op dat stuk al extra inkomsten heeft. Hoefdraad voegt eraan toe dat de goudsector de schok die teweeg was gebracht door de grondstofprijzencrisis intussen al goed te boven is gekomen.

“De goudsector had een enorme klap gehad door de crisis maar nu zijn wij gereed om richting kleinmijnbouw te gaan om met een goed model de belastingen die de staat toekomen te kunnen innen”, aldus de minister van Financiën. Hij wijst erop dat de vooruitzichten in deze sector goed zijn. De exporten zijn toegenomen en de conflicten met porknokkers zijn minder geworden.

UNITEDNEWS