RUSLAND TROTSEERT SANCTIES EN VESTIGT ZICH ALS NIEUWE ECONOMISCHE GROOTMACHT IN EUROPA

Fotocompilatie: President Vladimir Poetin met de Russische hoofdstad Moskou op de achtergrond. | Bron: Watcher.Guru.

Rusland, een van de oprichters van de BRICS-groep, is nu officieel de Europese leider in bruto nationaal product (bnp) op basis van koopkrachtpariteit (PPP).

Dit blijkt uit een recent economisch rapport. Ondanks de toegenomen sancties na de invasie van Oekraïne in 2022, floreert de Russische economie.

De door oorlog aangedreven economie van Rusland heeft in 2023 een flinke impuls gekregen, waardoor het land Europa’s hoogste bnp op basis van PPP bezit. De Wereldbank classificeerde de Russische economie deze week tevens als een high-income economie.

Opvallend is de economische groei van Rusland ondanks de extra sancties. Het bnp steeg in 2023 met 3,6%, waarbij de handels- en financiële sectoren zich sterk herstelden. De export steeg met bijna 7%, terwijl de activiteiten in de financiële sector en de bouw met respectievelijk 6,6% en 3,6% groeiden.

“De economische activiteit in Rusland werd in 2023 sterk beïnvloed door de toegenomen militaire uitgaven,” schrijven economen van de Wereldbank in hun rapport. Dit bevestigt dat de oorlogshandelingen en recente acties van Rusland inderdaad een economische opleving hebben veroorzaakt. Volgens het rapport verdienden Russen in 2023 gemiddeld $14.250 per persoon op basis van het bruto nationaal inkomen.

China behoudt wereldwijd de toppositie in bnp op basis van koopkrachtpariteit, met de Verenigde Staten op een verre tweede plaats. Rusland en India, de andere twee BRICS-landen, behoren met hun bnp tot de top vijf wereldwijd, wat de recente economische groei van het blok onderstreept.

In het afgelopen jaar heeft de BRICS-alliantie haar streven naar economische groei en wereldwijde invloed kracht bijgezet. Het blok voerde sinds 2001 voor het eerst een uitbreiding door, waarbij de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Iran, Egypte en Ethiopië toetraden. Daarnaast versnelt de BRICS-groep de de-dollarisatie binnen het blok.

Met het grootste bnp in Europa en drie landen in de wereldwijde top vijf, ontwikkelt BRICS zich tot een economische grootmacht. Ruslands nieuwste mijlpaal zal andere BRICS-landen, groot en klein, inspireren. Verwacht wordt dat veel BRICS-economieën dit jaar blijven groeien. India zal naar verwachting tegen 2028 uitgroeien tot een van de meest dominante economieën ter wereld. Andere BRICS-landen zullen ongetwijfeld de huidige posities van de G7-landen proberen uit te dagen.

Naast Rusland heeft de Wereldbank in haar laatste rapport ook Bulgarije en Palau geüpgrade van hogere middeninkomenslanden naar high-income landen. Oekraïne steeg eveneens, van een lager middeninkomensland naar een hoger middeninkomensland, dankzij een bnp-groei van 5,3%.

GEO-ECONOMIE

GERELATEERD AAN: POETIN: WESTEN WIL RUSLAND VERNIETIGEN

 

Facebook Comments Box