PRESIDENT SANTOKHI ONTKENT INTERNATIONAAL GERENOMMEERD ONDERZOEKS BUREAU EMFI

Auteur: Armand Snijders

President Chandrikapersad Santokhi heeft afgelopen vrijdag de berichten tegengesproken dat de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) muurvast zitten en dat de instantie zelfs op het punt zou staan de handen van Suriname af te trekken. De media die dat in de afgelopen weken meldden, zouden volgens hem hun werk niet goed doen en houden er een andere agenda op na.

Santokhi viel vrijdag tijdens het debat in De Nationale Assemblee over de koersontwikkeling de media aan. Die hebben bericht over de nagenoeg de stuk gelopen onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is volgens hem onzin, ook al zijn vanuit Washington -waar het hoofdkantoor van het IMF zetelt- minder positieve geluiden te horen. De regering houdt zich nog altijd niet aan de gemaakte afspraken, waardoor onlangs een beslissing over het hevatten van de vorig jaar opgeschorte hulp, voor de zoveelste keer werd uitgesteld.

De media meldden dit en concludeerden eveneens dat het maar zeer de vraag is of het IMF nog bereid is met Suriname in zee te gaan. Ze baseerden zich daarbij ook op een een analyse van de gezaghebbende Britse Emfi Group Limited, die stelt dat als de regering de afgesproken hervormingen niet doorvoert, de overeenkomst met het IMF ‘dood’ is. En dat Santokhi beter met vicepresident Ronnie Brunswijk kan breken, om het IMF aan zijn zijde te houden.

Want hij wordt als een belangrijke sta-in-de-weg gezien om veel noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Zonder inhoudelijk op de genoemde punten van de Emfi in te gaan, trok Santokhi vreemd genoeg de waarde en legitimiteit van de instelling en de analyse in twijfel. Volgens hem heeft de regering bij de IMF-vertegenwoordiger in Suriname de vraag neergelegd of hij dat bureau kent. En die zou hebben aangegeven dat er geen enkele relatie tussen het IMF en Emfi is.

Wat de president daarmee wil zeggen, is totaal onduidelijk. De media hebben dat ook nimmer beweerd. Emfi is een zelfstandig opererend bureau dat volledig onafhankelijk haar analyses maakt en publiceert, waar tal van grote (financiële instellingen) gebruik van maken. Die hechten zeker waarde aan hun bevindingen. Het is typerend voor de president dat hij de boodschappers (Emfi en de lokale media) probeert af te schilderen als onbetrouwbaar en te betichten van het er op na houden van een andere agenda. Hij gaat daarmee ook volledig voorbij aan datgene waar het hier werkelijk om gaat, namelijk de inhoud van de analyse van Emfi, die uiterst negatief uitpakt voor de regering.

Santokhi blijft er echter bij dat de gesprekken met het IMF nog steeds gaande zijn en dat de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning) binnenkort met een delegatie naar Washington vliegen om voor de zoveelste keer overleg te voeren. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het IMF binnenkort akkoord gaat met de hervatting van de betalingen van de lening. Maar dat roept hij al een jaar, dus hij moet begrijpen dat er bij iedere nieuwe belofte meer en meer scepsis vanuit de samenleving loskomt. Voorlopig staat Suriname nog altijd met lege handen.

OPINIE

 

Facebook Comments Box