STAATSOLIE HEEFT BIJNA USD 600 MILJOEN AAN LENINGEN AF TE LOSSEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Directeur Rudolf Elias

Staatsolie maatschappij Suriname heeft USD 580 miljoen aan leningen lopen. Onder de huidige omstandigheden hoopt het bedrijf rond 2026 die schuld helemaal te hebben afgelost. Volgens directeur Rudolf Elias heeft het bedrijf een vrij stabiele omzet.

Ook is het de verwachting dat voor 2026 er olie voor de kust is gevonden waarmee de schuld makkelijker afgelost kan worden. Met of zonder olievondst zullen de drie grote lopende leningen afbetaald moeten zijn in 2026.

De eerste schuld betreft een lening bij een consortium van banken. Daar ligt er nog een verschil van USD 220 miljoen. Dit jaar zal ruim USD 90 miljoen afgelost worden. De bedoeling was dat uiterlijk het komend jaar de rest afbetaald zou zijn, maar in behandeling is de mogelijkheid om die uit te spreiden over vijf jaren. Rond 2023 zal deze schuld afgelost moeten zijn. “Daar zijn we al over in onderhandeling met de banken en omdat onze verdiencapaciteit zo goed is, zijn de banken heel erg geïnteresseerd om weer met ons samen te werken”, zegt de Staatsolie-directeur.

“We waren als Staatsolie vroeger het mooiste meisje van de klas, maar dat zijn we even niet geweest. We zijn het nu weer. Dat merk je ook, want de banken hebben echt interesse om ons op hun balanssheet te krijgen”, legt Elias uit.

De tweede schuld betreft de obligatielening van ruim USD 100 miljoen die is uitgegeven onder de samenleving. Die is geïnvesteerd en levert volgens Elias genoeg op om zonder problemen de rente van 3,75% per jaar uit te keren.

De derde lening is de USD 260 miljoen die onderdeel is van de obligatielening van USD 550 miljoen die de staat heeft genomen op de internationale kapitaalmarkt. Die verloopt in 2026 en zal Staatsolie, dan schuldvrij zijn.

Indien er olie in het zeegebied wordt gevonden zal dat een totale heroriëntatie betekenen van niet alleen de financiële situatie van het parastataal bedrijf, maar ook van de Surinaamse oliesector in het algemeen. “Nogmaals, Staatsolie heeft een verdiencapaciteit van tussen de USD 300 en USD 400 miljoen dollar op jaarbasis. Daarmee kunnen we makkelijk deze schulden afbetalen”, zegt Elias.

UNITEDNEWS