STAATSOLIE KAN TOT 20% AANDEEL VERWERVEN IN EERSTE OLIE-ONTWIKKELING IN SURINAME

Foto: Annand Jagesar, CEO Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. | Bron: OilNow.gy

Staatsolie, de Surinaamse staatsoliemaatschappij, zou tot 20% kunnen participeren in de ontwikkeling van het eerste veld in Blok 58, zo heeft het bedrijf aangekondigd.

De regeling is in lijn met het model productieverdelingscontract, waarin de Surinaamse staat recht heeft op het grootste deel van de netto-inkomsten uit offshore-activiteiten. Deze inkomsten, aldus Staatsolie, omvatten royalty’s, winstolie en belastingen en zullen naar verwachting schommelen tussen US$16 miljard en US$26 miljard gedurende de verwachte levensduur van twee decennia van het productieveld, afhankelijk van de heersende olieprijzen.

De ontwikkeling, die wordt geschat op 9 miljard dollar, wordt geleid door TotalEnergies en APA Corporation. Het is de bedoeling om twee enorme reservoirs aan te boren: de Sapakara South en Krabdagu velden – in totaal bijna 700 miljoen vaten.

Naast de directe bijdragen die in het contract zijn vastgelegd, worden er extra indirecte inkomsten verwacht uit de levering van lokale goederen en diensten, gewoonlijk (Local Content) lokale inhoud genoemd.

Een bewijs hiervan is de recente boring van de laatste vijf putten in blok 58, waarbij alle operationele activiteiten binnen Suriname werden uitgevoerd. Staatsolie wees erop dat er al ongeveer US$90 miljoen is binnengestroomd in de Surinaamse economie, ondersteund door het inhuren van lokale arbeidskrachten, het inkopen van lokale goederen en het inschakelen van lokale diensten.

Vooruitkijkend zei Staatsolie dat de ontwikkeling van het eerste offshore productieveld het boren van ongeveer 30 putten in 2,5 jaar zal inhouden. Het ontwikkelingsvoorstel wordt op dit moment uitgewerkt. In 2024 wordt een evaluatie verwacht en de eerste olie in 2028.

ENERGIE

 

Facebook Comments Box