STICHTING ELISABETH SAMSON’S HUIS NIEUWE EIGENAAR VAN PAND WAGENWEGSTRAAT 20B

De Stichting Elisabeth Samson’s Huis is vanaf dinsdag 19 januari 2021 de trotse eigenaar van het historische, monumentale pand aan de Wagenwegstraat 20B in Paramaribo.
De Stichting heeft het pand van de Staat Suriname gekocht voor een bedrag gelijk aan de taxatiewaarde, SRD 4.265.960,75. De notariële akte van levering krachtens koop werd ondertekend door de Minister van Grondbeleid en Bosbeheer, mevrouw Diana Pokie, die de Staat vertegenwoordigde, en door de bestuursleden van de Stichting. Een donatie van de Nationale Postcode Loterij in Nederland maakte de koop mogelijk.
De Stichting neemt in het kader van de aankoop van het gebouw ook verplichtingen op zich. Zo zal zij het gebouw op eigen kosten moeten restaureren en in goede staat houden. Ook zal zij een Elisabeth Samsonmuseum en een Museum van Arbeid in het gebouw moeten onderbrengen. Deze verplichtingen zijn met de Staat Suriname overeengekomen en vastgelegd in een aparte overeenkomst tussen de Stichting en het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Het pand staat vanaf 2012 leeg en de aftakeling verliep vooral de laatste jaren in rap tempo.
Nog in het eerste kwartaal van 2021 zal worden gestart met fase 1 van de restauratie, de kaskofase. Deze zal ruim USD 310.000 kosten en volgens planning elf maanden duren. De fondsen hiervoor zijn aanwezig door giften van de Nationale Postcode Loterij en enkele Surinaamse bedrijven, en door gelden die de Stichting eerder opbracht met fondsvormingsactiviteiten. De fondsen voor verdere afbouw, circa USD 1.000.000, heeft de Stichting nog niet, maar hoopt die in de komende tijd te krijgen van internationale organisaties die het behoud van erfgoed ondersteunen, en van lokale bedrijven en personen die het belangrijk vinden dat het Surinaamse erfgoed bewaard blijft en blijft bijdragen aan de schoonheid van Paramaribo.
Na de restauratie zal de begane grond worden ingericht zoals die was in de tijd van de historische figuur Elisabeth Samson, die het huis liet bouwen in circa 1742. Daar zal haar levensverhaal worden verteld, terwijl op de derde etage er een Arbeidsmuseum komt. De eerste etage zal een verhuurbare multi-functionele zaal worden, en de tweede etage zal als kantoorruimte worden verhuurd. Daarmee zullen, naast de kaartverkoop van de musea, inkomsten worden gegenereerd voor het onderhoud van het pand. In de kelder komt er een bistro.
Ook zal een groot buitenpodium plek bieden voor openluchtconcerten en -voorstellingen.
De Staat kocht het pand in 1821. Door de tijd heen zijn er verschillende overheidsdiensten in ondergebracht. Na de invoering van de schoolplicht in 1876 begon daar de eerste Openbare School, de Willemschool. Daarna de eerste ulo-school, de Van Sypesteynschool, en daarna de Burgerlijke Stand tot 1954. Het meest recent was er het Ministerie van Arbeid en Technologische Zaken gehuisvest. Het gebouw heeft dus door de tijd heen het leven van vele Surinamers geraakt. Mede daarom vindt de Stichting dat het voor Suriname behouden moet blijven.
De Stichting verwacht dat het gerestaureerde Elisabeth Samsonhuis een fraaie afsluiting van Paramaribo’s Unesco Wereld Erfgoed driehoek zal vormen, en een grote toeristische trekpleister zal worden, wat Suriname zeker ten goede zal komen.
Achtergrondinformatie
Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw die in Suriname leefde van 1715 t/m 1771. Zij was zeer ontwikkeld en werd de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in heel Amerika. Zij wist door hard werken, op eigen kracht, en ondanks tegenwerking van de toenmalige racistische gemeenschap, als ondernemer, investeerder, en beleggingsadviseur een groot vermogen te vergaren. Zij bezat elf plantages, in Paramaribo acht woonhuizen in vol eigendom en zes in gedeeld eigendom, en had een inkomen van ruim Sf. 80.000 per jaar. Ondanks tegenstand van het koloniaal bestuur werd zij de eerste zwarte Surinaamse vrouw die met een blanke man trouwde, wat haar een optekening in de historische werken bezorgde.
Elisabeth Samson kan van grote betekenis zijn voor de huidige Surinaamse samenleving en de Afrikaanse diaspora: zij helpt de mens met een getinte huidskleur uit de historische slachtofferrol te halen. Zij is een inspirerend voorbeeld van daadkracht en doorzettingsvermogen.
De Stichting Elisabeth Samson’s Huis werd opgericht op 11 mei 2018, en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken onder het dossiernummer 35717. Zij heeft als doel het beheren, bewaren en conserveren van roerende en onroerende goederen, zaken en rechten die verband houden met de geschiedenis van Elisabeth Samson en van de werkende mens, en het voor het publiek toegankelijk maken daarvan.
Persbericht| Stichting Elisabeth Samson’s Huis
Facebook Comments Box