SURINAME BENADRUKT ERKENNING VENEZOLAANSE PRESIDENT

De regering van Suriname blijft erbij dat Nicolas Maduro de legitieme en enige president van Venezuela is. Dit werd donderdag benadrukt middels de aanbieding van geloofsbrieven door ambassadeur Gillian Adjako aan Maduro op het presidentieel paleis Miraflores.

Adjako is vorig jaar november door president Desi Bouterse aangewezen als hoofd van de permanente diplomatieke missie in Caracas. In twee maanden tijd is er echter veel gebeurd, waaronder de afwijzing van Maduro als herkozen president van Venezuela door bijna alle landen in Zuid-Amerika. Ook kent Venezuela intussen een ‘tweede president’ die door de oppositie en grote delen van Zuid-Amerika als nieuwe president wordt beschouwd.

 

Daar wil Suriname niks van weten. Met het aanbieden van de geloofsbrieven door Adjako geeft Suriname het sterk internationaal signaal dat Maduro door haar regering nog steeds als de rechtmatige president van Venezuela wordt beschouwd.

Maduro is trots op landen als Suriname die zich, naar zijn inziens, wel houden aan internationale afspraken door niet te bemoeien in de interne aangelegenheden van bevriende naties. Hij liet zien dankbaarheid jegens Suriname weten via zijn officiële twitteraccount.

Niet alle landen in de regio zijn het eens met de opvallende politieke stootrichting van de Surinaamse regering als het om Venezuela gaat. Sommige Zuid-Amerikaanse landen riepen juist hun ambassadeurs terug of maakten duidelijk kenbaar dat hun diplomatieke vertegenwoordiging in Venezuela voortaan Juan Guaido, voorzitter van het Venezolaans parlement, als de interim-president van het land beschouwd. Die verklaarde zichzelf de afgelopen maand tot president van Venezuela omdat het land momenteel geen president zou hebben. Maduro wordt verkiezingsfraude verweten.

UNITEDNEWS