SURINAME GEWAARSCHUWD VOOR ONGECONTROLEERDE HOUTKAP

Suriname zal goede notitie moeten nemen van de bosbranden die woeden in het Amazone-regenwoud. Hoewel het Surinaams deel van het bos geen gevaar loopt, is het niet ondenkbaar dat ook hier er bosbranden uitbreken die uit de hand lopen en voor een ware ramp kunnen zorgen.

De kans hierop wordt steeds groter met ongecontroleerde houtkap. Milieuactivist Erlan Sleur laat een waarschuwende kreet horen.

Volgens Sleur is de oorzaak van de hevige bosbranden, die zeker 20% van het Amazone-gebied heeft vernietigd, het gevolg van ongecontroleerde boskap. Vanwege de gestage houtkap en het uitblijven van herstel van de bossen wordt de kringloop van de natuur onderbroken. “Het is namelijk zo dat ook bomen transpireren. Door deze transpiratie kan het water gaan verdampen en kan wolkenvorming ontstaan. Na wolkenvorming komt er regenval. Wordt één van de factoren uit de kringloop gehaald, dan zal alles mislopen”, legt Sleur uit. In principe zouden bosbranden van een dergelijke omgang niet mogelijk moeten zijn in de Amazone, vanwege de vochtigheid. De verstoring door ongecontroleerde houtkap is volgens de directeur van milieuorganisatie ProBioS ongetwijfeld de boosdoener. “Het moment dat je die bossen weg gaat halen, onderbreek je die kringloop. Uiteindelijk krijg je droogte. De grond gaat gewoon verschroeien van de zon en uiteindelijk groeit er bijna niets meer. Die bossen worden dusdanig droog dat ze makkelijk vlam kunnen vatten,” aldus Sleur.

Volgens satellietfoto’s woedden er zeker 80.000 bosbranden in de Amazone. Het noordwestelijk deel richting Bolivia is zwaar getroffen. Volgens Boliviaanse autoriteiten is meer dan een miljoen hectare aan natuurbos verloren gegaan in het land. 

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box