SURINAME, GUYANA EN FRANS GUYANA ALS EEN TOERISTISCH PRODUCT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Henry Macdonald

De drie Guyana ’s, Suriname, Frans Guyana en Guyana kunnen veel meer halen uit het mondiale toerisme wanneer zij zich als een gezamenlijk toeristisch product aanbieden aan de wereld.

Van de drie heeft Suriname volgens gewezen ambassadeur in New York, Henry Macdonald ook nog de betere kansen met meer en beter ontwikkelde toeristische producten. Macdonald was vrijdagavond gastspreker op de wekelijkse ‘Café Middenweg’ van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU).  Volgens Macdonald kunnen de drie Guyana ‘s met wat zij hebben te bieden een behoorlijk aandeel voor zich winnen uit de sector die wereldwijd een marktwaarde heeft van meer dan USD 600 miljard. De spreker zette in detail uit wat de drie landen individueel uniek maken, maar ook als collectief als landen die deel uitmaken van het ongerept amazone regenwoud en het Guyana schild. Het ontwikkelen van die mogelijkheden zal de landen een behoorlijke economische opwaardering bezorgen met een zekerheid aan goed betaalde banen in de sector.

Suriname
Met natuurlijke hulpbronnen als olie, nu ook gas, goud bos en een unieke biodiversiteit aan ecosystemen loopt Suriname ver vooruit, om niet te spreken van de vele mogelijkheden die Paramaribo als al toeristisch ontwikkeld stad te bieden heeft aan bezienswaardigheden, eco- toerisme, traditionele bezienswaardigheden en evenementen die toeristen aantrekken als de sfeer rond oud en nieuw jaar, paghwa viering, de viering van het Chinees Nieuwjaar, dat dit jaar een diepere dimensie heeft gekregen en de jaarlijkse avond vierdaagse. Volgens Macdonald zij veel van deze producten uniek in de regio tot zelf het westelijk halfrond. Over de bezienswaardigheden is bijvoorbeeld het Kathedraal niet de grootste maar wel het hoogste met en bijzondere aanblik op het westelijk halfrond.

Onbekend is volgens Macdonald dat het presidentieel paleis op een wereldranglijst voorkomt als en van 13 mooiste presidentiele paleizen uit de koloniale periode. Het Fort Zeelandia en de directe omgeving met koloniale huizen zijn en herbergen in de regio een unieke waarde. Het fort is een van de oudsten op het westelijk halfrond.

Waar Surinamers zich niet van bewust zijn is dat in en straal van drie kilometers alle religieuze organisaties zich bevinden wat op zich weer eens en internationale bijzonderheid is, om maar te noemen de aanwezigheid van een moskee en een synagoge p vrijwel hetzelfde terrein. Een toerisme kenner in de diplomatieke wereld zou ooit eens hebben opgemerkt, dat dit plaatje compleet zou zijn wanneer de Hindoe gemeenschap daar ook een plekje zou worden toebedeeld.

Frans Guyana
De lanceerbasis in frans Guyana te Kourou is een unieke bezienswaardigheid in de regio. Macdonald zegt dat het grens stadje Sint Laurent een sterke binding ontwikkelt met Suriname vanwege de sociale relaties. In Sint Laurent is bijvoorbeeld het Surinaams een veel gehoorde taal die bijna niet meer is weg te denken. Daarnaast is het een verdere studie waard van hoeveel frans Guyanezen en fransen van het vaste land jaarlijks Suriname bezoeken en de economische waarde die daaraan gekoppeld is.

Guyana
In Guyana wordt sterk gewerkt aan het ontwikkelen van event Toerisme, maar zijn er toeristische attracties die erg geliefd zijn. Macdonald noemt onder andere de Kaieteur falls als de hoogste ter wereld , het grootste en mooiste Marriott hotel in de regio, de grootte kathedraal en het carnaval dat erg populair is. Guyana heeft met de Esiquibo rivier en van de beste toeristische attracties, daar liggen meer dan 300 eilandjes die bewoon zijn. terwijl alleen al de monding van de rivier 31 kilometer breed is. Net als Suriname heeft Guyana bijzondere tafelgebergten. Er zal binnen de Guyana’s meer bewustwording moeten komen van wat de landen samen te bieden hebben aan het toerisme. Macdonald zegt dat gestaag hieraan gewekt wordt met in de nabije toekomst meer vliegmogelijkheden tussen de landen  in een nieuwe maatschappij genaamd Air Guyana’s. er is reeds een busverbinding en worden door ten minste een particuliere toeristische organisatie tours georganiseerd naar de drie landen.

UNITEDNEWS