SURINAME STEEDS MEER IN LIJN MET INTERNATIONALE ARBEIDSWETTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto:Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische Zaken bij het ministerie van Arbeid

Het tweede Decent Work Program Suriname (DWPCS), dat getekend werd door de overheid, het bedrijfsleven en de International Labour Organisation (ILO) zal verantwoord en arbeidsvriendelijke werkomstandigheden moeten creëren als onderdeel van duurzame ontwikkeling.

Het DWPCS 2019-2021 houdt in dat Suriname doorgaat met de beginselen om menswaardige werkomstandigheden door te voeren in productieprocessen zoals die zijn vervat in het DWCP 2017-2021.

In het tweede DWPCS-project is er een communicatieplan toegevoegd om mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn tegemoet te komen. “Er zal in het programma geld en tijd worden besteedt aan laagdrempelige communicatie. Er is een hele hoofdstuk daaraan gewijd en we zijn blij daarmee, omdat wij teveel nog ons ding in het Nederlands doen”, legt Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische Zaken bij het ministerie van Arbeid, uit.

Een aantal punten de Arbeidswetgeving en de Arbeidsinspectie regarderende zijn reeds uitgevoerd waardoor de realisatiecijfers nu iets hoger liggen.

Uit het DWCPS 2014-2016 heeft de overheid haar leermomenten gehad die voor 60,4 %zijn uitgevoerd. “Verder was 39,6 % nog in een preliminaire conceptuele fase. Nominaal kan gesteld worden dat van de activiteiten 5 %volledig was uitgevoerd, 20,8 % in een gevorderd stadium van uitvoering is en 29, 2 % in een conceptuele fase verkeren”, zegt minister Soewarto Moestadja van Arbeid.

Bij de uitvoering van de programma’s werd de meest stagnatie ondervonden bij de Arbeidsinspectie. “Dat lag kennelijk aan de transformatie fase die de Arbeidsinspectie kwalitatief en in termen van management aan het ondergaan is vanaf begin 2016”, zegt Moestadja.

UNITEDNEWS